Pre Slovákov je obed dôležitejšou súčasťou dňa ako pre Francúzov či Talianov. Až 85 % Slovákov si totiž spraví prestávku na hlavné jedlo dňa každý pracovný deň. Polovica Slovákov si pritom jedlo vyberá z obedového menu v stravovacom zariadení, len 13 % sa uspokojí s fast foodom, sendvičom či hotovým jedlom zo supermarketu. Vyplýva to z výsledkov Edenred FOOD Barometra za rok 2019.
Obľubujeme pestrosť jedál
Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že Slováci chcú obedovať zdravo a nie sme kultúra, v ktorej stačí na obed vytiahnuť z tašky sendvič, alebo si kúpiť niečo malé a rýchlo to zhltnúť za pracovným stolom.
Obed má pre Slovákov hodnotu aj pre socializáciu či pestrosť jedál, ktoré nám reštaurácie a jedálne ponúkajú.
Záleží nám na kvalite
„Až pre 37,8 % opýtaných Slovákov je pri výbere stravovacieho zariadenia dôležité, či majú ponúkané jedlá dobrú nutričnú hodnotu. Dávame prednosť takým, ktoré obsahujú veľa zeleniny, celozrnný chlieb, sú pripravované na pare, grile alebo pečené. Svojím správaním nasledujeme trend z iných krajín Európskej únie,“ vyjadrila sa Jana Caltíková zo spoločnosti Edenred Slovakia.
Preferujeme domáce potraviny
Podľa prieskumu je pre veľkú časť Slovákov dôležité aj to, či reštaurácia nakupuje od miestnych producentov potravín alebo využíva sezónne potraviny.
Oceňujeme tiež, ak gastroprevádzka k obedu podáva na vyžiadanie bezplatne pitnú vodu, ktorá uhasí smäd najlepšie a neprijmeme s ňou zbytočné prázdne kalórie.