Sloboda zvierat vyzýva ľudí, aby nekonzumovali Foie Gras – tučnú pečeň z husí a kačiek. Organizácia to uviedla na sociálnej sieti. Sloboda zvierat vysvetlila, že luxusná francúzska pochúťka spojená s jesenným obdobím je v skutočnosti výsledkom veľkého utrpenia zvierat.
Pečeň častokrát exploduje
Husi a kačky sú podľa nej počas výkrmu na dosiahnutie požadovanej veľkosti pečene prikrmované viackrát denne pomocou dlhej tuby, ktorá je zavedená do ich hrdla.
Slovensko môže byť sebestačné v produkcii ovocia, treba však zvýšiť podporu pre pestovateľov
Za pár sekúnd sa do ich tráviaceho traktu dostane toľko krmiva, že pečeň častokrát doslova exploduje.
Mimovládna organizácia upozorňuje, že pečeň husí a kačiek je pri výkrme na Foie Gras oproti normálu až desaťnásobne zväčšená.
Riziko aj pre ľudí
Násilné prikrmovanie okrem toho spôsobuje zvieratám zdravotné ťažkosti, od zapáleného a podráždeného pažeráka a smrteľných chorôb tráviaceho traktu až po zástavu dýchania či neschopnosť pohybu.
Neregistrované chovy ošípaných môžu využiť bezplatnú amnestiu, pomôžu v boji proti africkému moru
Podľa Slobody zvierat vo farmách na výrobu Foie Gras vyrastajú husi a kačky v klietkach, ktoré im znemožňujú si čo i len roztiahnuť krídla. Život v klietke bez vody zvieratám často spôsobuje rôzne zápaly a slepotu.
Organizácia dodáva, že okrem veľkého utrpenia zvierat predstavuje Foie Gras zdravotné riziko aj pre ľudí. Je totiž obalená tukom a chorobne prerastená, vďaka čomu obsahuje 86 percent tuku a 260 miligramov cholesterolu na 100 gramov Foie Gras.