Schválením dočasného odpustenia časti sociálnych odvodov pre potravinárov sa do konca januára budúceho roka vytvoril priestor pre výrobcov čerstvých potravín na nezvyšovanie personálnych nákladov. V tlačovej správe to uviedol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Podľa zväzu ide o dôležité opatrenie v súvislosti s pomocou ľuďom s nižším disponibilným príjmom.
„V prípade pekárov je to o to významnejšie, že až 80 percent práce zamestnancov prebieha v noci, cez víkendy a sviatky, aby mohli mať zákazníci každý deň ráno na pultoch čerstvý, voňavý chlieb a pečivo,“ upozornil predseda SZPPC Milan Lapšanský. Verí, že prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu zákona o sociálnom poistení podpíše.
Parlament schválil smerákom dočasné zníženie ceny práce v potravinárstve, ministerstvo upozorňuje na výnimky
„Vzhľadom na dočasnosť tohto opatrenia do konca januára 2024 sme pripravení o systémových riešeniach v tejto oblasti rokovať s predstaviteľmi vlády, ktorá vznikne po voľbách v septembri. Slovensko má totiž najvyššie daňové zaťaženie v regióne, čo má na potravinársky sektor a ceny našich výrobkov významný dopad,“ uzavrel Lapšanský.