Muránske buchty patria medzi jedinečné slovenské špeciality a získali chránené zemepisné označenie

Výroba muránskych buchiet, známych najmä štruktúrou cesta a bohatou náplňou, sa viaže na gemerskú obec Muráň už od 60. rokov 19. storočia.
Muránske buchty
Muránske buchty. Foto: www.facebook.com

Muránske buchty získali od Európskej komisie chránené zemepisné označenie (CHZO). Toto prestížne označenie potvrdzuje, že kvalita, povesť a špecifické vlastnosti muránskych buchiet úzko súvisia s ich zemepisným pôvodom.

Ako informovala Európska komisia, udelenie chráneného označenia potvrdzuje význam muránskych buchiet ako jedinečného gastronomického dedičstva Slovenska a podporuje zachovanie tradičných postupov a techník ručnej práce.

Výroba muránskych buchiet, známych najmä štruktúrou cesta a bohatou náplňou, sa viaže na obec Muráň už od 60. rokov 19. storočia. Cesto na muránske buchty sa pripravuje výlučne ručne, niekoľkokrát kysne a prekladá sa margarínom, pričom celý proces môže trvať až štyri hodiny.

V apríli 2025 zverejnila Európska komisia žiadosť o zápis muránskych buchiet do registra CHZO, lehota na pripomienky uplynula 7. augusta 2025. Muránske buchty sa tak oficiálne zaradili medzi tridsiatku slovenských názvov v registri zemepisných označení Únie eAmbrosia.

Firmy a inštitúcie: EK Európska komisia