Hygienici pri kontrole nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny zaznamenali v Bratislavskom kraji viacero nedostatkov.
Ako informuje hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Katarína Nosálová, odborní pracovníci RÚVZ vykonali 193 kontrol v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.
Uložili deväť blokových pokút
„Zo 183 odobratých vzoriek zmrzlín 43 vzoriek nevyhovelo mikrobiologickým a chemickým požiadavkám platnej legislatívy,“ uviedla.
V prípade zistených nedostatkov uložili deväť blokových pokút v celkovej výške 1 400 eur, dve opatrenia na mieste a začnú dve správne konania s navrhovanou sumou sankcií vo výške 1 900 eur.
Štát sa už automaticky nedozvie o tom, že si chodíte páliť destilát do pálenice
Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrilo nedodržanie osobnej hygieny zamestnancami, nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín na mikrobiologické a chemické vyšetrenie, nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke, prekročená doba predaja zmrzliny, nepreukázanie pôvodu vyrobenej zmrzliny a nepredloženie odbornej spôsobilosti zamestnancov.
V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zaznamenali nárast nedostatkov v osobnej hygiene u zamestnancov zariadení s výrobou a predajom zmrzliny.
Kornútky obalené servítkou
„Prevádzky ponúkajú naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom,“ uviedla Nosálová s tým, že pri manipulácii so zmrzlinami používali jednorazové ochranné rukavice.
Projekty na podporu znižovania plytvania jedlom môžu získať granty v celkovej hodnote 40 000 eur
V čase výkonu kontrol bola prevádzková hygiena podľa RÚVZ na požadovanej úrovni a zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou (alergény).
„Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi,“ dodala Nosálová s tým, že zdravotná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná.