V období pred Veľkou nocou Únia hydinárov Slovenska zaznamenáva každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach a hydinovom mäse. Hydinári očakávajú dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná.
Nárast nákladov na produkciu vajec
Dôvodom je aj to, že slovenskí hydinári dodržiavajú prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia zamedzujúce výskytu vtáčej chrípky. Zástupcovia Únie hydinárov Slovenska o tom informovali na utorkovej tlačovej besede.
Reštaurácie dali stopku vajciam z klietkového chovu, záväzok prijali prvé podniky
Výrazne narástli výrobné náklady na produkciu vajec. Od roku 2022 vzrástli výrobné náklady aj odbytové ceny konzumných slepačích vajec o 85 percent.
Vo februári tohto roka boli odbytové ceny slepačích vajec z klietkového chovu na úrovni 1,65 eura za 10 ks balenie. Priemerné spotrebiteľské ceny na pultoch narástli v tom istom období až o 93 percent.
Ekonomika chovu hydiny
Na začiatku roka hydinári zaznamenali opäť rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale aj kŕmnych zmesí, ktoré za posledné dva roky vzrástli o 70 percent. To sa prejavilo na ekonomike chovu hydiny. Náklady na krmivá predstavujú 60 percent všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 percent nákladov pri produkcii vajec.
Ceny vajíčok v EÚ stúpli o 30 percent, najvyšší rast zaznamenal náš sused
Cena elektrickej energie stúpla za posledný rok o 400 percent, cena plynu o 500 percent a nárast cien obalových materiálov dosiahol 100 percent. Stúpli aj ceny pohonných látok a rástli aj mzdové náklady.
Priemerná odbytová cena
Spracovateľom hydiny vzrástla aj cena živej jatočnej hydiny o 58 percent. Únia hydinárov upozorňuje, že nie je pravda, že by za infláciou stáli výrobcovia potravín. Od roku 2022 vzrástli náklady na výkrm kurčiat o 37 percent, avšak odbytové ceny spracovateľov hydiny za chladené kurčatá vzrástli iba o 25 percent.
Klietkový chov vs voľný výbeh: Ktoré chovy ohrozuje vtáčia chrípka viac?
Priemerné spotrebiteľské ceny za kura chladené vzrástli až o takmer 43 percent. Priemerná odbytová cena výrobcov za kura chladené bola vo februári na úrovni 2,49 eura za kilogram.
Odbytové ceny výrobcov kuracích rezňov vzrástli o 35 percent, avšak spotrebiteľské ceny vzrástli až o 38 percent. Priemerná odbytová cena výrobcov bola na úrovni 5,20 eura za kilogram.