Zastropovanie cien pri vybraných potravinách môže byť podľa slovenských potravinárov diskutabilné aj z pohľadu možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.
Analýza zistila, že vajcia predávané na Slovensku mali pri veľkoobchodnej cene 10 vajec za 1,42 eura a maloobchodnej cene 2,79 eura najvyššiu maloobchodnú prirážku a to aj napriek tomu, že ich výrobné náklady, teda veľkoobchodná cena, boli spomedzi skúmaných krajín najnižšie.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Únia hydinárov sa podľa Šudíka zaviazali v roku 2020 k prechodu na bezklietkový systém chovu sliepok.
Ak nepríde k regulácii alebo zastropovaniu cien elektrickej energie a plynu, ktoré vážne ohrozujú chov hydiny na Slovensku, bude nevyhnutné výrazné zvýšenie cien slepačích vajec.
Únia apeluje na kontrolné orgány, aby radikálne preverili aj všetky subjekty, ktoré dovážajú na Slovensko poľskú hydinu, tu ju prebalia a vydávajú ju za slovenskú.
Hydinári sú presvedčení, že je nevyhnutné zvýšiť odbytové ceny živej jatočnej hydiny, hydinového mäsa a konzumných vajec, aby pokryli výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny.
Problémom je aj absencia systémovej finančnej podpory sektora, nedostatočné riešenie existujúcich problémov ako aj nedostatočná prezentácia slovenských potravín.
Po redistributívnej platbe, ktorá takmer vyhnala traktory do ulíc, sa teraz pod paľbu kritiky dostáva novela zákona upravujúca vzťahy medzi obchodnými reťazcami a výrobcami potravín.
Rok 2020 priniesol na Slovensko po trojročnej odmlke vtáčiu chrípku aj africký mor ošípaných. Do konca roka sa však objavilo ešte viacero problémov a káuz.