Eurokomisia zaregistrovala Trnavský slad ako nové chránené zemepisné označenie

Tento ľahký jačmenný slad sa využíva predovšetkým pri výrobe piva.
Jačmenný slad
Foto: ilustračné, Getty images

Európska komisia oficiálne schválila pridanie „Trnavského sladu“ zo Slovenskej republiky do registra chránených zemepisných označení.

Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Tento ľahký jačmenný slad, ktorý sa využíva predovšetkým pri výrobe piva, je produktom odrôd jačmeňa pestovaných na Trnavskej tabuli v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny.

Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má v tomto regióne tradíciu už od 16. storočia. „Trnavský slad“ sa tak pridá k zoznamu 3 642 poľnohospodárskych výrobkov chránených v rámci Európskej únie pre poľnohospodárske zemepisné označenia.

Firmy a inštitúcie: EK Európska komisia