Európska únia spravila v stredu významný krok smerom k prispôsobeniu produkcie potravín novým podmienkam súčasného sveta.
Blok chce prijať najnovšie génové metódy, o ktorých dúfa, že pomôžu bezpečne čeliť globálnym výzvam, ako sú zmena klímy alebo nedostatok potravín.
Únia bola dlho konzervatívna
Po celé desaťročia bola EÚ konzervatívna v súvislosti s používaním geneticky modifikovaných organizmov, ktoré často vyvolávali skôr negatívne konotácie.
Európska komisia však v stredu zacielila na takzvané nové genomické techniky, ktorých cieľom je zmeniť organizmy oveľa menej rušivým spôsobom a umožniť ich predaj bez špeciálneho označenia.
Slovensko má historicky najvyššiu cenu chleba, poľnohospodári nedokážu konkurovať ukrajinskému obiliu
Nové techniky sú určené na to, aby rastliny lepšie odolávali suchu a zároveň vyžadovali menej pesticídov, a aby sa vytvorili produkty s lepšou farbou a väčšou konzistenciou, ktoré sú pre spotrebiteľov atraktívnejšie.
Veľké agrofirmy plány privítali
Nie je prekvapením, že veľké poľnohospodárske spoločnosti privítali plány EÚ a ekológovia sa postavili proti.
Stredajší návrh je len začiatkom zdĺhavého procesu, pretože členské štáty a Európsky parlament musia tieto plány schváliť skôr, ako sa stanú skutočnosťou.