Čokoláda sa bude lesknúť a žiariť farbami dúhy, podľa vedcov proces funguje ako u chameleóna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
čokoláda
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Švajčiarski vedci našli spôsob, ako môže hnedá čokoláda hýriť farbami bez toho, aby do nej pridávali farbivá. Švajčiarsky federálny technologický inštitút v Zürichu vo štvrtok oznámil, že výskumníci objavili metódu, ako na povrch čokolády vytlačiť špeciálnu štruktúru, vďaka ktorej sa bude lesknúť a žiariť farbami dúhy.

Proces pritom funguje podobne ako u chameleóna, ktorého koža dokáže meniť farbu. Povrch čokolády moduluje a rozptyľuje svetlo, čím zobrazuje špecifické farby. Dúhová čokoláda je podľa inštitútu pripravená na masovú produkciu a vedci už rokujú s výrobcami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať