Zavedenie transakčnej dane na Slovensku ohrozí konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho sektora voči zahraničným konkurentom.
Ako upozornil Milan Lapšanský predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), nová daň zasiahne všetky potravinárske vertikály, pričom pekárenstvo predstavuje jednu z posledných plne funkčných reťazcov od poľa až na stôl.
Negatívny vplyv na sebestačnosť
„Každá úroveň vertikály na Slovensku si totiž bude musieť túto novú daň premietnuť do cien,“ uviedol pre agentúru SITA Lapšanský. Slovenskí výrobcovia budú podľa neho touto daňou znevýhodnení oproti zahraničným konkurentom. Ak sa bude daň vzťahovať na výrobcov potravín, môže to mať negatívny vplyv na sebestačnosť Slovenska.
Zväz obchodu uvítal Memorandum o podpore domácich pekárenských produktov, chce zachovať kvalitu produkcie
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v tejto súvislosti upozornila, že nová transakčná daň znevýhodňuje potravinárske podnikateľské subjekty, ktoré nemôžu znížiť počet bankových transakcií nákupom na sklad.
„Táto daň najviac zasiahne odvetvia s rýchloobrátkovým tovarom, kde nie je možné skladovať veľké objemy surovín, ako sú surové kravské mlieko, mäso či ovocie. Zvýšené náklady spôsobené transakčnou daňou budú výrobcovia nútení preniesť do odbytových cien potravín,“ vysvetlila SPPK pre agentúru SITA.
Ceny ovplyvní aj drahšia doprava
Lapšanský však pripomenul, že napriek tomu si uvedomujú potrebu konsolidácie verejných financií a budú sa správať spoločensky zodpovedne.
Zvýšenie ďalších poplatkov, ako je daň zo zisku či náklady na dopravu, zasahuje podľa odborníkov najmä pekárov, ktorí vyrábajú najviac čerstvých výrobkov. Zvýšenie nákladov na dopravu taktiež ovplyvní odbytové ceny.
Pekári priniesli prezidentovi chlieb, Pellegrini hovoril aj o možných dopadoch konsolidačného balíčka (video)
Napriek tomu, reálne pultové ceny pre spotrebiteľa ostávajú v réžii obchodných reťazcov. „O tom, či potraviny na Slovensku budú lacnejšie alebo drahšie, v konečnom dôsledku rozhodnú obchodníci výškou svojich obchodných prirážok,“ dodal Lapšanský.
Zavedením transakčnej dane však nie je možné očakávať zníženie cien od výrobcov vzhľadom na potrebu zakomponovať daň do nákladov.
Mliekari zaplatia cez dva milióny eur
SPPK predpokladá, že stredne veľké potravinárske podniky budú platiť daň vo výške 60-tisíc až 120-tisíc eur ročne, zatiaľ čo veľké podniky až 250-tisíc eur ročne.
„Špecificky pre mliekarenský priemysel na Slovensku sa napríklad očakáva výška transakčnej dane na úrovni 2,2 milióna eur,“ vysvetlila SPPK. Opatrenie sa dotkne aj malých poľnohospodárov, ktorí budú platiť daň z takmer každej transakcie v plnej výške.
Máte drahé maslo na hlave, odkazujú Matovičovci vláde. Slováci platia za potraviny o 48 percent viac ako Poliaci
„Toto opatrenie bude vplývať na ceny potravín a spôsobí obrovskú záťaž na cash-flow celého agropotravinárskeho priemyslu,“ konštatovala SPPK a dodala, že transakčná daň výrazne znevýhodní slovenských producentov potravín na trhu.
Ministerstvo financií SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na otázku agentúry SITA týkajúcu vypracovanej dopadovej štúdie zavadením transakčnej dane na výslednú cenu potravín neodpovedali.