V minulom roku rástli ceny spracovania a konzervovania mäsa a mäsových výrobkov, a to o 2,9 percenta. Vyplýva to zo Zelenej správy o pôdohospodárstve a potravinárstve za rok 2020, o ktorej informuje ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tlačovej správe.
„Podľa predbežných údajov za rok 2020 hrubá poľnohospodárska produkcia vyjadrená v bežných cenách vzrástla o 4 percentá, a to v dôsledku nárastu tak hrubej rastlinnej produkcie o 6,1 percenta, ako aj hrubej živočíšnej produkcie o 0,6 percent. V rámci výroby a spotreby potravín v roku 2020 bol na takmer všetkých stupňoch zaznamenaný medziročný rast alebo stabilizovanie cien,“ píše sa v tlačovej správe.
Mäso na Slovensku od decembra zdražie o 8 až 10 percent, spracovatelia reagujú na nárast cien vstupov do výroby
Z mäsových výrobkov vzrástli ceny jemných párkov o 16,5 percenta, bravčového bôčika o 13,5 percenta a šunkovej salámy o 12,9 percenta.
Najvýraznejší rast cien bol na úrovni spotrebiteľských cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni 2,5 percenta, ktoré prevýšili infláciu za rok 2020. Výdavky do poľnohospodárstva a potravinárstva dosiahli objem 908,36 mil. eur.