Tradičným produktom číslo jedna je podľa Slovákov bryndza. Táto tradičná pochúťka z ovčieho mlieka chutí ôsmim z desiatich ľudí. Vyplynulo to z prieskumu agentúry 2muse pre spoločnosť Billa. Agentúra vykonávala prieskum od 8. do 13. augusta na vzorke 306 respondentov žijúcich na Slovensku a 206 Slovákov, ktorí žijú alebo žili v zahraničí.
„Obyvatelia Slovenska na bryndzi najviac oceňujú autentickú, nezameniteľnú chuť, a najčastejšie si ju spájajú s bryndzovými haluškami. Ľudí, ktorí ju nikdy neochutnali, je na Slovensku podľa nášho prieskumu len osem percent,“ uviedol hovorca Billa Slovensko Marek Kravjar.
Najtradičnejší slovenský produkt
Spoločnosť Billa prieskum urobila pri príležitosti novej privátnej značky Chute Slovenska, ktorá v súčasnosti ponúka takmer 200 produktov vyrábaných na Slovensku, pričom mnohé z nich majú potvrdený minimálne 75-percentný podiel surovín domáceho pôvodu.
Spoločnosť Billa však podotkla, že aj napriek tomu, že pre väčšinu opýtaných je bryndza najtradičnejším slovenským produktom, jej pôvod nie je na našom území. Tu sme ju spoznali v 14. až 15. storočí, a to vďaka Valachom, a teda pastierom prevažne rumunskej národnosti.
Koniec odvodovej úľavy môže priniesť zvyšovanie cien, potravinári žiadajú o podporu zo štátnych zdrojov (video)
„Valasi prišli na pozvanie vtedajších zemepánov a priniesli so sebou špeciálne plemeno oviec – valašky. Tieto ovce mali hustú, kvalitnú vlnu a boli odolnejšie voči vplyvom počasia, preto sa využívali na sezónne pasenie na stráňach horských a podhorských oblastí Slovenska. Bryndza je názov pre ovčí syr, ktorý Valasi tlačili do ovčích čriev,“ vysvetlila historička a etnologička Katarína Nádaská a pokračovala, že pôvodným slovenským národným jedlom sú v skutočnosti obilninové kaše z prosa, pšenice, raže či ovsa.
V zahraničí nám môžu závidieť
Tie sa pripravovali nasladko aj naslano. Ako dodala historička, na našom území sa oddávna pestovala zelenina, ako napríklad kapusta, kvaka, cibuľa, mrkva či kaleráb. Pestovali sa aj strukoviny ako fazuľa, bôb alebo šošovica.
Z prieskumu o konzumácii tradičných potravín vyplynulo, že okrem bryndze Slováci nedajú dopustiť ani na ďalšie druhy syrov. Prieskum ukázal, že trom štvrtinám opýtaných chutia korbáčiky, parenica a oštiepok. Polovica respondentov si navyše myslí, že nám v zahraničí tieto syry môžu závidieť.
Slovenské produkty na našom území
„Zároveň všetky tri patria do prvej päťky produktov, ktoré by podľa respondentov dokázali preraziť za hranicami Slovenska. Na korbáčikoch ľudia vyzdvihujú najmä lahodnú chuť, ale tiež ich praktickosť, pretože je možné dať si ich ako súčasť raňajok a olovrantu, prípadne večer ako slanú maškrtu,“ doplnil Kravjar.
Ceny chleba sa môžu zvýšiť, pekári aj napriek zrušeniu predčasných dôchodkov bojujú s nárastom personálnych nákladov
Ako ďalej prieskum ukázal, zo slovenských produktov chutia Slovákom aj oblátky s arašidovou náplňou, nealkoholický nápoj z hroznového muštu a nealkoholický nápoj kolového typu. Ten Slováci tiež považujú za svoj, no jeho pôvod je za riekou Morava.
„Zaujímavosťou je, že zo slovenských chutí máme najmenej radi alkoholické nápoje ako borovičku a víno. Neoslnila ani tradičná cukrovinka zo sóje – ochutnala ju len polovica opýtaných a iba tretine z nich tento produkt chutí,“ dodal hovorca.