Vôňa Vianoc a príchuť zdravia – škorica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škorica
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 25. decembra (WEBNOVINY) – Škorica sa nám spája predovšetkým so zimou a Vianocami. Je nenahraditeľnou súčasťou vareného vínka či punču, na zahriatie po vymrznutí si často vyberáme práve škoricový čaj.

Táto potravina má však toľko pozitívnych účinkov pre naše zdravie, že by nám celkom prospelo vychutnávať si ju po celý rok.

Domáci liek na kontrolu cukru v krvi

Hoci má škorica výbornú povesť ako zdraviu prospešná látka, v poslednom období sa čoraz viac hovorí o jej záhadnej schopnosti znižovať hladinu cukru v krvi.

Podľa výskumníčky Ministerstva poľnohospodárstva USA Leigh Broadhurst hladinu cukru v krvi dokáže znížiť veľa rastlín a jednotlivých fytolátok, ale mnohé z nich to dokazujú tak, že súčasne zaťažujú organizmus toxickými látkami. To však o škorici neplatí.

Jej tím totiž objavil v škorici novú látku s názvom chalkónové polyméry, ktoré asi dvadsaťnásobne zvyšujú metabolizmus glukózy v bunkách. Tento objav popri šíriacej sa epidémii obezity a cukrovky vrhá na škoricu celkom nové svetlo. Jedna zo štúdií zameraná na účinky škorice tiež dokázala, že znižuje aj hladinu zlého cholesterolu u cukrovkárov 2. typu.

Recept pre cukrovkárov

Ak chceme znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť stav pri cukrovke 2. typu, Broadhurst odporúča nasledovný recept:

Do litrového pohára s uzáverom dáme tri polievkové lyžice mletej škorice a kávovú lyžičku jedlej sódy. Pohár naplníme vriacou vodou a zmes necháme lúhovať pri izbovej teplote, až kým nevychladne. Tekutinu precedíme, uzatvoríme veko pohára a skladujeme v chladničke. Denne treba vypiť 250 ml čaju. Po jeden až troch týždňoch môžeme dávku znížiť na jednu alebo dve šálky denne. Tento čaj môžu piť aj diabetici 1. typu, tí by ale mali začať len s jednou šálkou denne a dávku pomaly zvyšovať. Zároveň si však musia starostlivo sledovať hladinu cukru v krvi.

Kapučíno
Foto: www.flickr.com

Pomáha svalom a kĺbom, zaháňa menštruačné bolesti, zlepšuje trávenie

Škorica okrem iného obsahuje protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu byť užitočné napríklad pri bolesti a stuhnutosti svalov a kĺbov alebo pri menštruačných kŕčoch. Funguje tiež ako liek proti nadúvaniu. Ak máte bolesti brucha spojené s nadbytočným množstvom plynu, mali by ste vyskúšať škoricu. Okrem toho sa v škorici nachádzajú zlúčeniny nazývané katechíny, ktoré pomáhajú zmierňovať nevoľnosť. A okrem toho všetkého z nejakého dôvodu, zatiaľ však nie je celkom jasné, prečo, oslabuje chuť do jedla.

Pozitívne vplýva na krvný tlak

Výsledky najnovších výskumov na zvieratách odhalili, že im škorica znižovala krvný tlak. Odborníci preto predpokladajú, že pravidelná konzumácia škorice môže prospievať hypertonikom. Ak si zhrnieme všetky predchádzajúce informácie, škorica by mala byť liekom číslo jeden modernej doby na choroby ako obezita, vysoký krvný tlak či diabetes 2. typu. Státisíce ľudí totiž trpí všetkými tromi ochoreniami súčasne.

Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať