Vôňa jesene s pečenými gaštanmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vb_nepecene gastanove jazycky.jpg
Foto: Lidl

Každé ročné obdobie je sprevádzané vôňami a chuťami, ktoré ho definujú. Jar ožíva arómou kvitnúcich kvetov, leto so sebou prináša šťavnaté, prirodzene slnkom dozreté čerstvé ovocie i citrusy a so zimou si zase spájame prísady akou je škorica, perníkové korenie či vôňa ihličia. Aktuálna je ale ešte stále jeseň. Čo je typické pre ňu? Napríklad gaštany, ktoré teraz nájdete aj v obľúbenom diskonte.

Pečené gaštany sa už dlhé roky spájajú s jeseňou a predvianočným obdobím. Ich vôňa sa nesie éterom ulíc a trhovísk. Vedeli ste, že majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny? Prospejú teda nielen telu po fyzickej stránke, ale navodia aj pohodovú atmosféru, vďaka ktorej dostanete do toho správneho rytmu i vaše psychické rozpoloženie.

Tajuplná história

Názory, odkiaľ k nám prišli gaštany sa rôznia, čo vedie k nejasnostiam spätých s ich pôvodom. Podľa niektorých zdrojov sa jedlé gaštany dostali na Slovensko už v 13. storočí a spájajú sa s grófom Forgáčom, ktorý ich sem mal priniesť. Iné historické analýzy naznačujú, že gaštany boli na území Slovenska až po tureckých nájazdoch, a teda v 16. storočí. Tak či onak, ich chuť je úžasná bez ohľadu na to, kto ich na Slovensko priniesol ako prvý.

Pridané hodnoty pre všetkých

Gaštany majú množstvo zdravotných výhod, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, zlepšuje pohyb čriev a pomáha predchádzať zápche. Okrem toho, obsahujú taníny, ktoré môžu pomôcť pri liečbe hnačky. Tieto látky majú schopnosť spevniť tkanivá v tráviacom trakte, čo zmierňuje zápal v črevách a pomáha regulovať stolice. Gaštany tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami a zápalmi. Minerály ako draslík a horčík zase prispievajú k zdraviu kostí a srdca. Navyše, vďaka svojim 180 kalóriám na 100 gramov, sú nízkokalorickou lahôdkou, ktorú ocení nejeden maškrtník.

Gastany.jpg
Foto: Lidl

Popri pečených gaštanoch si môžete dopriať aj nepečené gaštanové jazýčky od cukrárky Kuchyne Lidla. Veroniky Bušovej. Recept je jednoduchý a navyše, zaberie vám približne jednu hodinu.

Budete potrebovať:

  • 400 g hlbokozmrazeného gaštanového pyré Culinea
  • 100 g masla Pilos
  • 50 g kryštálového cukru Belbake
  • 20 g vanilínového cukru Belbake
  • 100 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 100 g mletých piškót Tastino
  • 20 ml tuzemáku
  • 300 g horkej čokolády Fin Carré (50 %)
  • 100 g masla
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 350 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru Belbake
  • 80 g pečených lúpaných gaštanov

Jazýčky

V robote s nadstavcom lopatka rozmixujete gaštanové pyré s maslom. Pridáte oba cukry, orechy, piškóty a tuzemák.

Tip: Ak dezert pripravujete pre deti, alkohol môžete úplne vynechať.

Z cesta vypracujete jazýčky a necháte stuhnúť v mrazničke aspoň 60 minút, aby sa vám s nimi dalo ľahšie pracovať.

Poleva

Vo vodnom kúpeli roztopíte čokoládu s maslom. Gaštanové jazýčky obalíte v poleve a preložíte ich na plech alebo tanier vystlaný papierom na pečenie a necháte stuhnúť v chladničke.

Krém

Smotanu, mascarpone a cukor v robote s nadstavcom metlička vyšľaháte dotuha. Krémom naplníte cukrárske vrecko a ozdobne ho nanesiete na jazýčky.

Na záver ozdobíte nepečené gaštanové jazýčky pečenými gaštanmi a môžete sa do nich rovno pustiť. Pre ďalšie skvelé gaštanové i iné recepty navštívte stránku Kuchyne Lidla.

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Lidl