Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro na 10 % môže mať opačný efekt ako sa očakáva. Myslí si to generálny riaditeľ agentúry na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel Václav Mika s tým, že príjmy do štátneho rozpočtu môžu byť rovnaké, ak nie aj vyššie ako pred znížením DPH.
Nižšia sadzba tejto dane podľa neho odstraňuje konkurenčnú nevýhodu voči krajinám aj susedom, ktorí ju majú nižšiu. „Navyše, v rámci schém pomoci ministerstvo dopravy vynaložilo 180 miliónov eur na pandemickú pomoc podnikateľom,“ povedal v rozhovore na sociálnej sieti Mika.
Najúspešnejší rok od začiatku pandémie
Tento rok je v cestovnom ruchu podľa šéfa Slovakia Travel štatisticky najúspešnejší od začiatku pandémie v roku 2020. Počas leta dovolenkovalo na Slovensku takmer 450-tisíc ubytovaných ľudí, čo je o 15 % menej ako v zatiaľ rekordnom roku 2019.
Parlament schválil novelu o polovičnej DPH pre gastro sektor, vleky, lanovky a akvaparky
Mika očakáva, že rekordným číslam by sme sa mohli vyrovnať už v najbližšom roku. Podľa neho sa musí Slovensko okrem tradičných trhov orientovať napríklad na Arabský polostrov. Tvrdí, že v lákaní turistov budú kľúčové tri faktory – udržateľnosť, emócie a autenticita.
Zamerajme sa na autenticitu
„Musíme klásť veľký dôraz na to, aby Slovensko využilo tú autenticitu, ktorú má vo folklóre, kultúre, gastre. Kto príde, očakáva autentický zážitok aj v reštaurácii. Keď máte všade rovnaký lístok, nie je to autentické,“ upozornil Mika.
Spotrebná daň na alkohol stúpne o 30 percent a polovičná DPH pre gastro sektor bude trvalá
„Nevieme vyvinúť priamy tlak na podnikateľov, ale vieme tlačiť na to, aby sme autenticitu maximálne podporovali, priniesli na veľtrhy a výstavy naše autentické výrobky,“ dodal riaditeľ Slovakia Travel.