Tisíckam gastropodnikov môže pomôcť znížená DPH, budúci rok však bude rovnako negatívny ako pandemický

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Restauracia, koronavirus
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) od nového roka na tri mesiace pre vybrané odvetvia na 10 percent budú môcť využiť tisíce podnikateľov v gastrosektore na Slovensku.

Informuje o tom spoločnosť Dun & Bradstreet, podľa ktorej podnikanie v gastronómii v uplynulých troch rokoch prechádza náročným obdobím.

Po ochorení COVID-19 prišla energetická kríza. Reštauráciám, bistrám, kaviarňam a barom by tak mala pomôcť v budúcom roku do istej miery nedávno prijatá znížená sadzba DPH, ktorá začne platiť od januára 2023. Platná bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje a poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu.

Gastrosektor je výrazne sužovaný

Na Slovensku podniká 21 805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, z toho 10 127 kapitálových spoločností a 11 678 živnostníkov.

„Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov nútia podniky, na jednej strane, zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ popisuje súčasný stav na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Rovnako negatívny bude aj budúci rok

Podľa dát za posledné tri roky zaniklo 2 885 subjektov, z čoho bolo 2 353 živnostníkov.

„Najviac subjektov – viac ako tretina zo všetkých – podľa našej analýzy zaniklo v minulom roku. Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Petra Štěpánová.

Avšak v tomto roku na Slovensku vzniklo v gastronómií 710 nových živnostníkov a 508 firiem. Od roku 2020 je to v oboch rokoch najnižšie číslo.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Dun & Bradstreet