Top 10 rád, ako zjesť menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo
Foto: www.flickr.com

24. januára (WEBNOVINY) – Dnešná uponáhľaná doba nás vedie k tomu, aby sme jedli rýchlo a veľa. Po celodennom strese v práci mnoho ľudí zaženie hlad nočnými nájazdmi na chladničku, čo neprospieva ani zdravému tráveniu, ani hmotnosti.

Štúdia publikovaná v časopise Obesity dokázala, že 38 percent obéznych ľudí, ktorí kontrolovali porcie svojho jedla, za dva roky znížili svoju hmotnosť o päť percent. Na druhej strane, 33 percent obéznych účastníkov štúdie bez akejkoľvek kontroly konzumácie za rovnaký čas značne pribralo. Ako sa najesť tak, aby sme boli sýti, ale zároveň necítili v žalúdku kamene, ktoré sa neskôr menia na kilogramy tuku?

1. Upokojte sa

Väčšina ľudí sa napcháva v strese, hneve či depresii. Čo tak sa zamyslieť nad jadrom problému a pripomenúť si, že jedlo ho nevyrieši? Existuje mnoho iných trikov, cvičení a praktických rád, ako sa zbaviť napätia – od prechádzky na čerstvom vzduchu cez počúvanie upokojujúcej hudby až po rozhovor s blízkym človekom alebo terapeutom. Jedlo však do toho neťahajte.

Vidlička
Foto: www.flickr.com

2. Jedzte veľkou vidličkou

Možno sa vám to zdá smiešne, ale je to skutočne vedecky potvrdené. Dokazuje to totiž štúdia uverejnená v Journal of Consumer Research. Vedcov zaujímalo, či ľudia zjedia menej alebo viac v závislosti od veľkosti ich vidličiek. Na ich prekvapenie, tí, ktorí jedli nadmerne veľkými vidličkami zjedli menej. Ide o trik, ktorým oklamete svoje telo. Pri veľkom príbore máte totiž pocit, že jete oveľa viac, v skutočnosti však skonzumujete menej.

3. Pri varení žujte žuvačku bez cukru

Určite to poznáte. Varíte a popri tom nielen ochutnávate, či má jedlo tú správnu chuť, ale bez rozmýšľania si dáte aj kúsok syra, šunky či klobásky. Vyriešte tento problém žuvačkou, ktorá vás od pokušenia odradí, prípadne si tesne pred varením umyte zuby.

4. Jedzte nedominatnou rukou

Hlavne pri nezdravých pokušeniach ako sú zemiakové lupienky či popcorn vyskúšajte trik jedenia nedominantnou rukou. Ak je pre vás prirodzené jesť pravou rukou, dajte si v kine popcorn k ľavej ruke a zjete ho podstatne menej, ako keby bol na opačnej strane. Dokázali to na viacerých pokusoch psychológovia z Univerzity v Južnej Karolíne.

5. Zdravé jedlo usaďte do prvých radov

Rovnako ako v obchode, kde si skôr kúpite veci vo výpredaji umiestnené vpredu, to funguje aj s výberom jedla. Podľa najnovších výskumov je tri razy pravdepodobnejšie, že zjeme prvú vec, ktorú uvidíme, ako tú piatu.

Paradajky, jedlo, zelenina
Foto: www.flickr.com

6. Prežúvajte

Skúste niekedy začať počítať, koľko ráz prežujete jedlo, kým ho prehltnete. Ako náhle si začnete uvedomovať prežúvanie, spomalíte sa a nebudete svoj obed hltať, ale jesť.

7. Jedzte pomalšie

Vášmu mozgu trvá zhruba 20 minút, kým dostane zo žalúdka pokyn, že už stačilo. Ak však jete veľmi rýchlo, preženiete to a neskôr sa nedostaví pocit blahodárneho zasýtenia, ale ťažkého a často bolestivého prejedenia. Jedzte v pokoji a pomalšie, vychutnávajte si každé sústo a počkajte si, kým zacítite signál, že už máte dosť.

8. Precíťte jedlo

Urobte si z obeda či večere meditáciu. Existuje mnoho výskumov podporujúcich teóriu precíteného konzumovania, ktorú dokonca niektorí lekári označujú aj ako súčasť liečby obezity. Uvedomujte si, čo práve jete, ako jedlo vyzerá, ako vonia, z čoho je zložené a až potom začnite jesť. Užívajte si chuť, akú máte na jazyku, povedzte si, že jedlo tu teraz nie je, aby zahnalo hlad, ale aby vás potešilo. Takýmto postupom budete jesť pomalšie a naozaj zjete menej.

Taniere
Foto: www.flickr.com

9. Naberajte si na menšie taniere

Účinnosť tohto jednoduchého triku už potvrdili aj vedci, ktorí servírovali skupinám ľudí jedlo na rôzne veľké taniere. Tí, ktorí jedli z menších tanierov, pociťovali rovnakú mieru nasýtenia ako ľudia konzumujúci jedlo z väčších tanierov, no v skutočnosti zjedli oveľa menej.

Ďalším tipom je na veľké taniere umiestniť zdravé potraviny ako ovocie a zeleninu a na tie menšie si nakladať nezdravšie jedlo.

10. Jedzte v spoločnosti mužov

Jeden veľmi zaujímavý výskum sa zameral na vysokoškolských študentov v istej reštaurácii. Vedci si všímali, ako vplýva pohlavie spoluobedujúcich na porciu, akú človek zjedol. Ženy zjedli omnoho menej, keď jedli s mužmi, ako keď zašli na obed s kamarátkami. Platí to však aj pre pánov. Tí zjedia viac v spoločnosti žien ako mužov. Prečo je to tak, odhalia až ďalšie plánované výskumy.

Zdroj: www.everydayhealth.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať