Ak Únia neuvoľní víza do júna, Turecko odstúpi od dohody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Paríž 19. apríla (WebNoviny.sk) – Turecko môže odstúpiť od nedávno uzavretej dohody s EÚ o navracaní nelegálnych migrantov, ak dvadsaťosmička neuvoľní vízové pravidlá pre Turkov v priebehu najbližších dvoch mesiacov, ako to Ankara očakáva. Turecký premiér Ahmet Davutoglu to vyhlásil v utorok cestou do Štrasburgu, kde vystúpil na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

V prípade, že EÚ nesplní prísľub uvoľnenia vízového režimu do júna, „nikto nemôže očakávať, že Turecko bude dodržiavať svoje záväzky“, cituje agentúra AP Davutoglove slová, ktoré priniesla turecká tlačová služba Anadolu. Podľa tureckého premiéra EÚ navyše dlhuje Turecku sľubovanú finančnú pomoc, hoci druhá strana už „splnila všetky svoje záväzky“.

Dohoda z 18. marca stanovuje, že všetci nelegálni migranti prichádzajúci na grécke ostrovy z Turecka budú vrátení späť, pokiaľ v Grécku nepožiadajú o azyl a ich žiadosť nebude posúdená kladne. Za každého vráteného Sýrčana má EÚ prijať jedného sýrskeho utečenca priamo z Turecka. Ankara v rámci tejto dohody získa niekoľko miliárd eur ako pomoc pre utečencov zo Sýrie, ktorých žije v Turecku vyše 2,7 milióna.

Davutoglu vyhlásil, že Turecko dokázalo výrazne obmedziť nelegálne plavby do Grécka, kam podľa neho v súčasnosti prichádza denne už len 60 migrantov alebo niekedy dokonca žiadny. Tento stav označil za „obrovský úspech“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým odsúdil minulotýždňovú správu Európskeho parlamentu, ktorá konštatuje „úpadok“ demokracie v Turecku. Podľa Erdogana bol tento dokument pripravený s „deštruktívnym vedomím“ a nemalo by sa zabúdať na to, že „EÚ potrebuje Turecko viac než Turecko potrebuje EÚ“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan