BRATISLAVA 24. júna (WBN/PR) – Viete, ako vznikla čokoláda, ktorú máte tak radi? A ktorej sa deti nevedia niekedy dojesť?:-)
Toto je posvätný recept a má mnoho etáp:
V čokoládovni kakaové bôby najskôr upražia. Potom ich rozdrvia a odstránia šupky. Bôby sa vypália a poriadne rozomelú. Dostaneme tekutú kašu hnedej farby: kakaovú kašu.
Tá je ešte stále horká, takže chce to cukor!
Časť kaše sa zlisuje a máme kakaové maslo.
Pridáme cukor, kakaové maslo a často i vanilku. A miešame!
Kašu ešte zjemníme tak, že ju necháme prejsť cez niekoľko valcov. Potom sa niekoľko dní miesi v horúcej kadi. Tekutá čokoláda sa naleje do formičiek. Pomaličky vychladne a stvrdne. Tabličky sa napokon vyberú. Zabalia sa a rozošlú do obchodov.
Pri výrobe mliečnej čokolády sa pridáva sušené mlieko.
A je to! Čokoládka je hotová!
Toto je stručný popis výroby čokolády a navyše bez pekných ilustrácií, ktoré nájdete v malej encyklopédii pre deti Spoznaj, ako funguje okolitý svet.
Deti (ale aj dospelí) sa v nej dozvedia odpovede na množstvo zvedavých otázok, na ktoré občas ani my, dospeláci, nedokážeme uspokojivo odpovedať.
Ako sa vyrába chlieb, odkiaľ prišla čokoláda a kde sa vzala soľ?
Kto vyrába knihy a ako vlastne?
Ako sa riadi auto?
Kto večer rozsvieti pouličné lampy?
Ako funguje hriankovač, práčka, mobilný telefón alebo počítač?
Čo je pod mestom, ako sa stavia cesta, ako pracuje bankomat?
A naša najobľúbenejšia – kam idú kakance zo záchoda?
Pekná malá encyklopédia Spoznaj, ako funguje okolitý svet je rozdelená prehľadne na rôzne témy (Doma. V meste. Doprava. K stolu. Vo voľných chvíľach. Parádime sa) a postavená najmä na zrozumiteľných obrázkoch a krátkych vysvetľujúcich textoch.
Odporúčame ako skvelý darček za vysvedčenie pre malých školákov, ale aj ako výborný zaháňač nudy počas letných prázdnin!