Rušenie nemocníc je podľa ministra Druckera predčasná téma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomáš Drucker
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker počas príchodu na prvé rokovanie novej Ficovej vlády. Bratislava, 30. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Rušenie niektorých nemocníc je podľa ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera citlivá a zároveň predčasná téma. Vyhlásil to tento týždeň po rokovaní vlády, kedy kabinet schválil programové vyhlásenie. Jedným z opatrení v sekcii zdravotníctva je aj prehodnotenie koncovej siete nemocníc s prihliadnutím na geografické, finančné a regionálne potreby, ako aj na bezpečnosť pacienta.

Šéf rezortu pripustil, že v niektorých regiónoch na Slovensku je prebytok akútnych lôžok. „Naopak, máme nedostatky chronických lôžok v niektorých regiónoch. Mojou ambíciou bude, aby sme predovšetkým posilňovali chronické lôžka v regiónoch a zveľaďovali stav budov,“ povedal. O ktoré regióny ide, minister nechcel konkretizovať.

Jednou z priorít vlády je podľa schváleného materiálu aj podpora rezidentského programu pre všeobecné lekárstvo, ako aj pre skupiny špecialistov v chýbajúcich odboroch. „Rezidentský program už na Slovensku v súčasnosti je, my v ňom chceme pokračovať. Skutočne máme istý typ prestarnutia v primárnej zdravotnej starostlivosti. Chceme vytvoriť systémové opatrenia, aby sme dlhodobo mali praktických lekárov v regiónoch, spádových oblastiach,“ doplnil Drucker.

Z pohľadu cieľov zdravotnej politiky som spokojný, podarilo sa tam dostať v podstate všetky veci, na ktorých sme sa dohodli aj so stavovskými organizáciami,“ povedal minister po schválení programového vyhlásenia.

Za hlavné programové ciele v oblasti zdravotníctva si vláda dala pacienta na prvé miesto, zamerať sa chce aj na transparentnosť, efektívnosť a účelnosť, dôstojnosť povolania, či rozvoj, obnovu a modernizáciu. V súčasnosti plánuje ministerstvo zdravotníctva rozpracovať programové vyhlásenie vlády do detailných cieľov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Drucker
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR