MVO: Legálna migrácia prevláda nad utečeneckou vlnou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti v Calais
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Legálna ekonomická migrácia na územie Európskej únie je oveľa početnejšia ako utečenecká vlna, pričom treba medzi nimi rozlišovať.

Ako ďalej povedala v rozhovore pre agentúru SITA predsedníčka Ligy za ľudské práva (HRL) Zuzana Števulová, „ak sa v súčasnosti bavíme o milióne ľudí, ktorí prišli do únie tento rok a požiadali o azyl a prišli či už cez more alebo inými cestami, v prípade legálnej migrácie sa bavíme rádovo o vyšších číslach, napríklad podľa štatistík k 1. januáru 2014 žilo na území EÚ asi 19,6 milióna ľudí z nečlenských krajín EÚ, okrem toho, mnoho ľudí migruje v rámci EÚ“.

Ide o migrantov, z ktorých väčšina má podľa nej povolenie na pobyt. „Čiže legálna ekonomická migrácia, ktorá prináša benefity pre štáty, vždy prevažuje nad tou druhou, a teda utečeneckou, ktorú tento rok zažívame,“ vysvetlila.

Medzi hlavné príčiny utečeneckej migrácie patria podľa Števulovej jednak vojnové konflikty, a to najmä v známych krajinách, ako je Sýria, Irak či Afganistan. „V kontexte Sýrie je primárnym problémom vojnový konflikt, ale aj absencia akejkoľvek pomoci pre ľudí, ktorí už boli utečencami v susedných krajinách, a teda v Turecku či arabských štátoch,“ priblížila predsedníčka ligy. V prípade Afganistanu je „utečenectvo“ spojené s nárastom bezpečnostných rizík, so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou, no zároveň aj so zlou situáciou afganských utečencov v Iráne, keďže množstvo z tých, ktorí do Európy prichádzajú, sú aj z Iránu.

„Irán a Pakistan boli krajiny, ktoré prijali najviac z afganských utečencov, avšak nikdy im neudelili napríklad občianstvo, začali ich vyhosťovať z krajiny a vracať späť do Afganistanu, a tak sa mnohí z nich rozhodli pohnúť ďalej, keď videli utečeneckú vlnu,“ povedala pre agentúru SITA.

V rámci Sýrie a Iraku Zuzana Števulová spomenula podľa jej slov zúfalú situáciu palestínskych utečencov, keďže Sýria ich hostila na svojom území tisícky, a tak musia teraz emigrovať opäť. Znovu musia byť utečencami, čiže to je významná časť ľudí, ktorí sú v naozaj v zlej situácii a to po celé generácie, dodala v rozhovore.

„No a potom je tu Afrika, kde je migrácia tzv. zmiešaná. Sú to ľudia, ktorí sú tiež utečencami a utekajú pred vojnovým konfliktom,“ priblížila s tým, že sem patria ľudia z Líbye, Nigérie, Mali či zo Somálska. Ďalší ľudia utekajú pred diktatúrami, a to najmä z Eritrey, ktorá je tzv. severnou Kóreu Afriky. „A potom sú to samozrejme ľudia, ktorí z Afriky odchádzajú pre zlé životné podmienky, chudobu či si nevedia nájsť príjem vo svojej krajine,“ povedala na záver Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Števulová