Slovenské mäsiarstva trpia pre škandál s poľským mäsom, firma Cimbaľák avizuje prepúšťanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
hovädzie mäso
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák je podľa svojho generálneho riaditeľa Pavla Sčensného hrubým spôsobom a neoprávnene poškodená kauzou rizikového hovädzieho mäsa dovážaného z Poľska.

Hromadné prepúšťanie

„Obchodní partneri spoločnosti pozastavili objednávky, čo sa odzrkadlilo na tom, že spoločnosť bola nútená nariadiť väčšine zamestnancov čerpanie dovoleniek. V súčasnosti však nevyzerá, že sa situácia zlepší, a preto spoločnosť na miestnom úrade práce nahlásila hromadné prepúšťanie. Spolu ide až o 120 ľudí,“ konštatoval v utorok Sčensný.

Ako ďalej doplnil, napriek tomu, že spoločnosti Cimbaľák doviezol schválený a certifikovaný predajca mäso v celkovom objeme 113,90 kilogramu z dotknutého poľského bitúnku, spoločnosť ho nespracovávala a ani nespracúva v svojich prevádzkach. Distribuovala ho ďalej, pričom u týchto odberateľov neboli zistené akékoľvek zdravotné problémy.

Mäso prešlo všetkými kontrolami

„Ak by mäso vykazovalo akékoľvek známky závadnosti, naša spoločnosť či naši odberatelia by ho neprevzali,“ uviedol Ščensný. V súčasnosti má už spoločnosť k dispozícii všetky potrebné doklady, ktoré dokazujú, že mäso bolo nezávadné.

„Nezávadnosť mäsa potvrdili všetky orgány, ktoré vstupujú do procesu kontroly mäsa pred jeho dovozom. Ide o Veterinárny hygienický ústav vo Varšave, dotknutý poľský bitúnok z Mazovského vojvodstva, ako aj samotnú Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR,“ dodal Šcensný.

Mäsiarstvo sa cíti podvedené

Podľa Mäsiarstva u Urbánka, ktoré sa tiež objavilo v správe Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, sa problémové mäso z chorých poľských kráv do Trenčína, kde majú prevádzku, nikdy nedostalo. Túto skutočnosť mala potvrdiť aj veterinárna kontrola z 1. februára.

„Naša prevádzka Mäsiarstvo u Urbánka sa cíti touto nepravdivou medializáciou podvedená. V našej predajni u Urbánka na Nám. Sv. Anny ponúkame výhradne hovädzie mäso slovenského pôvodu, nakoľko je to požiadavka našich zákazníkov. A to je pre našu firmu zásadné,“ uviedlo v reakcii Mäsiarstvo u Urbánka.

Slovenská produkcia nepokryje trh

Produkcia slovenského mäsa nepokrýva však podľa spoločnosti Urbánek potrebu domáceho trhu.

„Mäso zahraničnej produkcie sme zabezpečovali preto, aby sme mali pokrytý celý sortiment hovädzieho mäsa pre prevádzky našich odberateľov, ktorí netrvajú na pôvode hovädzieho mäsa zo slovenských chovov. V tom, že je zdravotne nezávadné, sa musíme spoľahnúť na našu európsku legislatívu a kontrolu zo strany Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Sme rozhorčení, že sme boli neprávom medializovaní v súvislosti s predajom závadného hovädzieho mäsa. Chceme zdôrazniť, že sa v tejto kauze cítime byť obeťou my,“ dodal zástupcovia Mäsiarstva u Urbánka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Sčensný
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR