Európu nemôže vítať vláda s nacistickou stranou, vraví Kusý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba v Nitre oslavoval celonárodnú štátnosť
Marian Kotleba počas podujatia Celonárodné oslavy slovenskej štátnosti pri príležitosti jubilea 75. rokov od naplnenia sna našich predkov - mať svoj štát, ktorú organizovalo ĽS Naše Slovensko. Nitra, 15. marec 2014. Foto: SITA/Dorota Smetanová

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Robert Fico má veľmi obmedzené možnosti na zostavenie vlády, preto určite zváži aj kompromis so stranou Mariána Kotlebu Ľudová strana naše Slovensko.

„Bol by to kompromis už za hranou, ale Fico to naznačil,“ vyjadril sa k neoficiálnym priebežným výsledkom parlamentných volieb pre agentúru SITA politológ Miroslav Kusý. Podľa neho sa dramaticky mení situácia v možnosti zostaviť čisto pravicovú vládu práve tým, že sa objavil Kotleba.

Smer sa stáva menším zlom

„Smer-SD sa stáva v tomto prípade menším zlom. Dá sa s ním spojiť proti Kotlebovi,“ povedal Kusý. Snahou politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu, bude určite to, aby sa do novozostavenej vlády v žiadnom prípade Kotleba nedostal. Či to bude prioritou aj pre Smer, je podľa Kusého otázne. „Sme si tiež musí zachovať tvár voči Európe aj vzhľadom na slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie, pretože nie je možné, aby Európu vítala taká vláda, v ktorej bude mať zastúpenie nacistická strana,“ povedal Kusý.

Názory na konečnú podobu novej vlády sú rôzne. Podľa Kusého si Lipšic vie predstaviť vládu bez Smeru, tá by však pozostávala z viac ako piatich strán. Do úvahy prichádza podľa Kusého aj Kollárova strana Sme rodina, ten sa vyjadril, že bude podporovať pravicovú vládu. „Tieto prehlásenia však treba brať s rezervou. Zmyslom každej politickej strany je dostať sa do vlády a keď príde na krájanie chleba každá z nich bude argumentovať, že im ide o vyšší záujem a preto musia „prehrýzť svoje ideové výhrady“. Takto sa to v politike vždy robilo. Hovorí sa tomu umenie kompromisu,“ vysvetlil Kusý.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Procházka doplatil na málo charizmy

Volebný výsledok Siete je katastrofou predovšetkým pre lídra strany Radoslava Procházku. „Doplatil na svoje málo charizmatické vystupovanie voči verejnosti. Nie je to typ politika, ktorý získava sympatie ľahko,“ myslí si Kusý. Procházka sa snažil byť dobrý na všetky strany, tým si značnú časť voličov odpudil. Zrejme aj preto nakoniec SaS a OĽaNO-NOVA dostali takú podporu voličov. Ľudia potrebovali počuť jednoznačné názory a postoje.

Kusého príjemne prekvapila účasť zahraničných Slovákov vo voľbách, nemilým prekvapením však bola ich pomerne vysoká podpora Kotlebovej strany Ľudová strana naše Slovensko (5,27 %). Kotleba je typ, ktorý zaujal aj prvovoličov a mladých ľudí. „Radikálne postoje sú pre mladých ľudí najsympatickejšie, nemusia príliš analyzovať. Stačí im silný vodca, ktorý je schopný ukázať im cieľ,“ uviedol Kusý.

Volebný prepad KDH, a to, že s menej ako 5 percentami zostali pred bránami parlamentu prisudzuje Kusý dlhodobému rozkladu strany. Jednotlivé osobnosti opúšťali stranu a zakladali vlastné alebo odchádzali do politického dôchodku. „Do čela strany sa dostala dosť nevýrazná osobnosť, ktorá nebola schopná nejakým spôsobom získať širšie zázemie. Strana žila z minulosti. Žila na tom, že majú svoju politickú základňu a tá im stačí,“ dodal Kusý s tým, že takáto základňa sa prirodzene zmenší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav KusýRobert Fico