Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice sa urodilo menej. Vysokokvalitná pšenica je pritom nevyhnutná pre výrobu kvalitnej múky pre spotrebiteľov. Upozorňuje na to Slovenská spoločnosť mlynárov (SSM).
Nízka kvalita pšenice
„Slovenskí mlynári napĺňajú silá slovenskou pšenicou, avšak zaznamenali sme situáciu, ktorá tu dlhšie nebola. Napriek výborným výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna úroveň potravinárskej pšenice sa zožala v menších objemoch ako v minulosti,“ uviedol generálny sekretár SSM Milan Lapšanský.
Úroda obilnín bude tento rok bohatšia, oproti vlaňajšku by mohla vzrásť až o 320-tisíc ton
V mnohých prípadoch sa dokonca potravinárska pšenica podľa neho bude musieť pre svoju nízku kvalitu použiť ako kŕmna, keďže je nevhodná na výrobu múky.
Domáce mlyny dopytujú predovšetkým slovenskú potravinársku pšenicu najvyššej kvality. Ide o takzvanú elitnú triedu označovanú triedou „E“ a „E+“. Základným kritériom pre rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku, pričom do najvyššej triedy E a E+ je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 percent, resp. 30 percent. Tá je potrebná pre výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre gazdinky, ale aj pre profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov, cukrárov a cestovinárov.
O ukrajinskú nemajú záujem
„Naše kvalitatívne očakávania z tohtoročnej žatvy boli aj na základe informácií od poľnohospodárov výrazne vyššie. Členovia Slovenskej spoločnosti mlynárov preferujú pre svoje výrobky slovenskú pšenicu a nemajú záujem o tú z Ukrajiny. A to napriek tomu, že Ukrajina len minulý týždeň ohlásila, že počas tohtoročnej žatvy dosiahla napriek vojnovej situácii vyššie úrody pšenice,“ tvrdí Lapšanský.
Tretina jačmeňa je už pod strechou, poľnohospodári sa obávajú požiarov z horúčav
Ak to bude nevyhnutné, najvyššiu triedu pšenice budú mlynári podľa neho dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä v Maďarsku, kde jej majú dostatok.