V brazílskom mäse na Slovensku našli ďalší typ salmonely

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mäso
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. apríla (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) naďalej pokračuje v monitorovaní brazílskeho mäsa v spoločných stravovacích zariadeniach. Okrem troch vzoriek mäsa, kde inšpektori už potvrdili prítomnosť salmoney typu Heidelberg, úrad podľa predbežných výsledkov zaevidoval v brazílskom mäse aj ďalší typ salmonely. Išlo o solené kuracie rezne. Informoval o tom ÚVZ.

K 4. aprílu ÚVZ počas dvoch týždňov vykonal spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach inšpektori našli mäsové výrobky z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečene v celkovom množstve viac ako 24 ton.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú podľa Mikasa pokračovať aj naďalej. Ako ďalej uviedol, v prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia. Takýto typ mäsa sa nesmie používať na prípravu pokrmov v reštauráciách a iných zariadeniach spoločného stravovania, až kým sa nepreukáže, že je zdraviu neškodné.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Mikas
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR