Od pondelka 19. apríla sa na Slovensku uvoľnili viaceré opatrenia, pretože situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa zlepšuje.
Skúsenosti z terénu
Reštaurácie a kaviarne však zatiaľ zelenú nedostali. Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) na sociálnej sieti Facebook, s ich otvorením sa nechceli unáhliť.
Viac o téme: Koronavírus
Koronavírus: COVID automat opäť prefarbí Slovensko, od pondelka sa otvoria kaviarne a reštaurácie (online)
Od pondelka sa dostaneme ku kaderníkovi či na plaváreň. Prehľad aktuálnych opatrení
„V prípade gastroprevádzok sme ešte chvíľu počkali, pretože skúseností z terénu nám ukázali, že ľudia nemali na tvári rúško takmer počas celého pobytu pri stole, nielen pri jedení a pití,“ vysvetlili hygienici.
Uvoľňovanie prináša zvýšenú mobilitu
Prevádzky verejného stravovania tak naďalej môžu fungovať len cez predaj jedál zabalených so sebou alebo formou donáškovej služby.
„Uvoľňovanie opatrení so sebou prináša zvýšenú mobilitu ľudí, a s tým je spojené riziko, i keď aj počas uvoľňovania sú nastavené patričné protiepidemické opatrenia,“ uviedli hygienici s tým, že z tohto dôvodu neboli otvorené všetky prevádzky naraz v jednom okamihu.
„Úrad verejného zdravotníctva si vie predstaviť uvoľnenie v tejto oblasti, ak hovoríme napríklad o fungovaní terás, napríklad v horizonte dvoch týždňov a približne s tak nastavenými podmienkami, ako tomu bolo minulý rok,“ informuje, ale s upozornením, že je potrebné, aby sa epidemiologická situácia naďalej zlepšovala a aby boli dodržiavané nastavené protiepidemické opatrenia pre fungovanie prevádzok a hromadných podujatí.