Dialničiari majú problém s pokutami pre vodičov bez e-známky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Úsek diaľnice D1 Dubná Skala - Turany slávnostne otvorili
Návestie na úseku diaľnice D1 Dubná skala - Turany a odbočka na Martin pri príležitosti slávnostného otvorenia úseku diaľnice D1 Dubná skala - Turany. Vrútky, 10. júl 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) – Nový generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) Róbert Auxt prelomil jej niekoľkotýždňové mlčanie a priznal, že generovanie pokút pre vodičov, ktorí jazdia načierno bez elektronickej diaľničnej známky, no pokuty im domov nechodia, má viacero problémov. Informoval o tom v piatok denník Hospodárske noviny (HN).

„Ide primárne o filtráciu ešpézetiek. Do systému sa dostávajú značky, ktoré by tam nemali byť. Napríklad vozidlá ministerstva vnútra a iné. Je tam aj určitá chybovosť, značka sa napríklad zaznamená, ale dané auto už má zakúpenú platnú diaľničnú známku. Toto je jeden z najväčších problémov, ktoré momentálne máme. Snažíme sa systém nastaviť tak, aby chybovosť bola takmer nulová,“ uviedol Auxt v rozhovore pre HN.

Generálny pardon podľa Auxta nie je riešením

Z technického hľadiska je podľa šéfa diaľničiarov úplne reálne, aby prvá pokuta prišla vodičom ešte tento rok. Systém má svoju chybovosť, ale pracujú na tom, aby ju odstránili v čo najkratšom čase. Auxt o navrhovanom generálnom pardone povedal, že nie je to riešenie a nebolo by to fér voči ľuďom, ktorí si elektronické známky zakúpili.

Štatistika čiernych jázd nie je podľa neho zverejnená z toho dôvodu, že neboli napríklad vyfiltrované spomínané vozidlá ministerstva vnútra a iných zložiek, ktoré tam nemali byť.

„Preto ju zverejňovať nemôžeme a nebola by ani presná,“ dodal Auxt. Bližší termín zverejnenia tejto štatistiky nevedel povedať, ale zaoberajú sa tým a s riešeniami prídu v nasledujúcich týždňoch. „Určite to nebude až koncom roka,“ ubezpečil generálny riaditeľ NDS.

Na otázku, prečo sa potom systém spúšťal, odvetil, že spustená bola len jedna jeho časť – zaznamenávanie značiek a ich ukladanie na server. „Nebola nastavená filtrácia a je tam aj chybovosť. Nie je síce vysoká, ale dosť veľká na to, aby sa riešila,“ uzavrel Auxt.

SaS prišla s návrhom na generálny pardon

Od úhrady za e-známku sú okrem automobilov ministerstva vnútra oslobodené aj autá policajtov, hasičov či záchranných zložiek integrovaného záchranného systému. Známku nemusia platiť ani ministerstvo obrany a ozbrojené sily.

Predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej si myslí, že chyba v rozpoznávaní týchto áut nie je dostatočným dôvodom na to, aby celý proces stagnoval a pokuty nechodili. „Napriek tomu, že za tie peniaze neboli schopní zabezpečiť ani rozpoznanie oslobodených áut, práve na to sú okresné úrady. Okresný úrad priradí ešpézetku majiteľa a môže mať v kompetencii to, že nespustí ďalšie správne konanie a nevymáha ďalej pokutu,“ vysvetlil pre HN analytik, ako sa dá celý problém vyriešiť.

Sieť podporí vládny návrh novely zákona, ktorý v týchto dňoch pripravuje ministerstvo dopravy. „Jeho podstatou bude oprava neprimeraných ustanovení, a to aj so spätnou platnosťou, avšak zároveň pri zachovaní spravodlivosti voči svedomitým vodičom,“ informovala hovorkyňa strany Karmen Nemetová.

Strana SaS prišla s návrhom na generálny pardon. Navrhuje 50-eurovú jednorazovú pokutu pre čiernych jazdcov bez ohľadu na to, koľko jázd bez platnej známky spravili. „Tento generálny pardon bude platiť dovtedy, kým diaľničná spoločnosť nastaví svoje systémy tak, aby pokuty za jazdu bez diaľničnej známky prichádzali previnilcom v reálnom čase,“ uviedla poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováOndrej MatejRóbert Auxt
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRNDS Národná diaľničná spoločnosťSkyToll, a.s.