Cisársky trhanec je dielom náhody dvorného kuchára Sissy. Aby situáciu s polámaným korpusom zachránil, posypal ho cukrom a zapiekol. Cisárovnej ho servíroval s veľkým strachom. Sissy však okamžite zachutil a odvtedy sa stal súčasťou slávnostných večier. Marek Petrán z Elesko restaurant and wine bar vám ukáže, ako si ho pripraviť doma.
Na prípravu potrebujeme:
150 g hladkej múky
75 g kryštálového cukru
6 vajec
75 ml roztopeného masla
1,5 dcl mlieka
Hrozienka
Prášok do pečiva
Cukor
Postup:
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a roztopeným maslom do peny, pridáme mlieko a múku. Do cesta zašľaháme sneh z bielkov. Pridáme prášok do pečiva a hrozienka. Cesto rozotrieme na plech v asi 2 cm vrstve. Pečieme pri 150 °C asi 30 minút. Koláč nakrájame alebo natrháme na kúsky, posypeme vanilkovým cukrom a ešte zapečieme v rúre.
Kúsky namáčame do ovocného pyré, ktoré pripravíme rozmixovaním restovaného a skaramelizovaného ovocia (jablká alebo marhule z kompótu). Pyré dochucujeme javorovým sirupom.
Dobrú chuť!