Zmáha vás jarná únava? Medzi typické príznaky jarnej únavy patrí malátnosť, bolesti hlavy, nespavosť, pocit nepohody a znížená radosť zo života. Nie zriedka je charakteristickým príznakom jarnej únavy aj celkové zhoršenie zdravotného stavu. Ako to možno zmeniť?
Je všeobecne známe, že ľudská imunita je po zime oslabená. Ako sa ubrániť jarnej únave? Kvalitnou stravou, športovaním a plnohodnotným spánkom. V jedálnom lístku je dobré uprednostňovať domácu hydinu, kvalitné syry a kyslomliečne nápoje, strukoviny a celozrnné pekárenské výrobky, samozrejme čerstvé ovocie a zeleninu. Na jar sa hojne zbiera a konzumuje medvedí cesnak, ktorý obsahuje množstvo vitamínov a minerálov – železo, horčík, zinok a vápnik. Medvedí cesnak má úžasné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti, preto ak sa vo vašom okolí táto chutná bylinka nenachádza, je možné ju prijímať aj vo forme výživových doplnkov.
Dobre zostavený jedálny lístok
V jedálnom lístku je dobré uprednostňovať mäso z domácich fariem. Zvieratá žijúce na ekologických farmách majú dostatok slnka, čerstvého vzduchu a pohybu. Sú kŕmené prirodzeným krmivom, ktoré obsahuje veľa čerstvých zložiek. Hydina sa nachádza v dobrých hygienických podmienkach, je chovaná bez antibiotík a stimulátorov rastu. Na eko farmách sa pri spracovávaní mäsa nepoužívajú chemické konzervačné látky či umelé prísady. Preto z domácej farmy zdraviu neuškodí ani kačacia pečienka v masti či údenina, ktorá je vyrobená šetrným spôsobom. A pokiaľ mávate chuť na sladké, dobrý tipom je kvalitná horká čokoláda. V horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa sa nachádza množstvo výživných látok – kakao pomáha nielen dobrému tráveniu, ale zaháňa aj príznaky stresu a pomáha udržiavať zdravý mozog. Posilňuje pamäť a eliminuje duševnú degeneráciu súvisiacu s pribúdajúcim vekom.
Menej stresu, viac pohybu a spánku
Ľudské telo potrebuje zdravú výživu a pravidelný pitný režim, aktívny pohyb a dostatok spánku. Kvalitný spánok, šport a vhodne zvolené potraviny sú základom pre dobre fungujúci imunitný systém. Racionálna výživa však nemá nič spoločné s nedostatočným príjmom potravín, ani s prejedaním sa. Konzumácia pestrej rastlinnej a živočíšnej stravy, ideálne päťkrát denne v menších dávkach, zabezpečí postupné vstrebávanie živín do organizmu a dobré fungovanie metabolizmu. Dôležité je jesť päťkrát denne, v malých množstvách a tiež dokonale požuť každý kúsok jedla. Na zníženej imunite sa však v jarnom období podpisuje nielen nedostatok slnka, pohybu a nesprávna výživa, ale aj nedostatok spánku, oddychu a stres.
Informačný servis