BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Chlad ľudia zvyčajne zaháňajú oblečením a doma silným kúrením, udržiavať teplo však pomáhajú udržať aj niektoré druhy potravín. Jasným riešením sú horúce nápoje a polievky, sú tu však aj ďalšie potraviny, ktoré dokážu stimulovať produkciu tepla viac ako iné.
S poklesom vonkajšej teploty zvyčajne rastie apetít. Studené, tmavé zimné dni často zapríčiňujú chuť na ťažšie jedlá, teplé nápoje alebo korenisté pochúťky, ktoré v letných mesiacoch nie sú také lákavé.
Prirodzené biologické pudy zároveň vedú ku konzumácii kalorickejších potravín – telo si totiž ukladá tuky, ktoré pomôžu zachovať si teplo. Na rozdiel od našich dávnych predkov však žijeme vo vykúrených domoch a kalórie navyše prinášajú viac škody ako úžitku.
“Vždy, keď sa najeme a prebieha tráviaci proces, naša telesná teplota rastie – v procese nazývanom termogenéza indukovaná potravou (TIP),“ vysvetľuje doktor Luigi Gratton.
“Niektoré potraviny však stimulujú produkciu tepla viac než iné. Napríklad tie, ktoré obsahujú veľa proteínov, zvyšujú TIP viac ako škrobovité alebo tučné potraviny, takže zahrievajú viac,“ dodáva.
Vhodnou voľbou sú teda potraviny bohaté na bielkoviny. Vyberajte si však tie s nízkym obsahom kalórií: ryby, hydinu a ďalšie chudé mäsá či nesladené alebo nepresolené mliečne výrobky – vyhnete sa tak priberaniu a nadbytočnému príjmu kalórií.
Tiež popíjajte horúci čaj a jedzte polievky, zabezpečíte si tak aj dostatočnú hydratáciu organizmu. Ak prechladnete či dostanete chrípku, nezabudnite na liečivý kurací vývar. Práve táto polievka napomáha aj vylučovaniu hlienov.
Tiež sa predpokladá, že tradičné aromatické pochutiny v tejto polievke, napríklad cibuľa či korenie, sa prostredníctvom vdychovania výparov z horúcej tekutiny dostanú do dýchacieho traktu a napomáhajú uvoľneniu upchatých dýchacích ciest.
Ostré potraviny ako korenistý zázvor, čili, korenie alebo cesnak tiež napomáhajú totiž krvnému obehu a produkcii tepla.
Pravidelné informácie o zdraví môžete sledovať aj prostredníctvom Facebooku.
Zdroj: Herbalife