Za posledný rok sme trávili viac času doma a mnohí z nás sa chtiac či nechtiac museli naučiť aj variť. Preto inšpirácií do kuchyne nie je nikdy dosť. Prinášame vám preto rozhovor s na slovo vzatou odborníčkou na varenie a pečenie Miriam Šramovou, ktorú od 7. júna môžete vidieť na TV Paprika v novej kuchárskej šou Farebný svet s Mimi o 18:30. Ak máte chuť na medzinárodnú kuchyňu sledujte o 18:00 reláciu So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom alebo sa priučte niečo o zdravom stravovaní o 19:00 v relácii Pepeho zdravá kuchyňa na TV Paprika.
Ako si sa od práce novinárky dostala k pečeniu? Kedy si sa naučila variť a piecť?
Po 15 rokoch práce v korporácii prišiel čas osamostatniť sa a začať pracovať na niečom vlastnom. Neskutočne ma baví celá genéza nového biznisu, od nápadu, cez biznis plán, návrh značky, jej vizuálu, konceptu atď. Aj keď začiatky sú ťažké, treba vydržať a výsledok sa dostaví. Ak niečo robíte s láskou a srdcom, neexistuje že to skončí fiaskom.
Varím od mojich 6 rokov. K vareniu a najmä pečeniu ma viedla moja stará mama z Hýb, ktorá mi dovolila zababrať kuchyňu a trpezlivo ju vždy po mne čistila. Piekla a varila som celý život a veľmi rada, pre kamarátov, pre najbližších. Prišli sociálne siete a my instagramisti sme samozrejme neodolali a vešali neustále fotky našich výtvorov. Postupne sa o moje koláče, dezerty a torty začalo zaujímať čoraz viac známych, a tak to bol vlastne prirodzený vývoj, že sa z toho jedného dňa stal biznis.
Je pre teba pečenie a varenie určitou formou psychohygieny?
Pečenie a varenie je pre mňa totálnou psychohygienou. Od diskusie s klientom o jeho predstave a záujmoch, obľúbených farbách a chutiach, cez nákup surovín a ingrediencií, až po samotné varenie, pečenie a zdobenie. A samozrejme fotenie. Každé jedlo pripravované s láskou si zaslúži svoj fototermín. Každý dezert je projekt šitý na mieru pre klienta.
Kuchárska šou „Farebný svet s Mimi“ je plná farieb, využívaš farebnosť aj vo svojej kuchyni? Prikladáš farbám vo svojom živote aj nejaký hlbší význam?
Milujem farby. Nielen v kuchyni, ale aj v živote. Všetci moji kamaráti vedia že milujem ružovú farbu. Dokonca aj sedačku máme doma ružovú-magentovú. Ružová je pre mňa veľmi pozitívna farba, optimistická, romantická. A ešte žltá. Tá mi evokuje večné svetlo a slnko. Moja dcéra sa často na mňa hnevá, že sa obliekam ako puberťáčka. V kuchyni a hlavne pri pečení rada kombinujem farby, ovocie, thajské jedlé kvetinky. Jedlo musí spievať a lákať nás, aby sme ho zjedli. Veď celý gastro rituál je sviatok.
Si skôr za tradičné recepty alebo radšej experimentuješ?
Som rodený experimentátor a často podstupujem experimentom aj tradičné slovenské recepty. Napríklad, keď som varila halušky s mrkvou alebo drožďovú nátierku, štáb s napätím (a možno aj zdesením) sledoval, čo z toho vylezie. Ale nakoniec boli milo prekvapení. Zdá sa, že im chutili všetky jedlá.
Ktoré jedlo zo šou Farebný svet s Mimi je tvoje najobľúbenejšie?
Jednoznačne francúzska bujabéza a cupkejky.
Kde čerpáš inšpiráciu na nové torty či varenie? Máš nejaký idol?
Inšpiráciu do mojej kuchyne čerpám najmä na cestách po svete. Na sociálnych sieťach sledujem trendy a vývoj techník, ktoré sú často na hranici mágie.
Aké najnetradičnejšie požiadavky si dostala na zákusky či torty od klientov?
Často to záviselo od rôznych aktuálnych trendov, najmä v detskom svete: boli maincraftové torty, monsterhightové, jednorožcové, spidermanovské. Momentálne najviac fičia Elzy z Frozen.
Stáva sa ti ešte, že sa ti niečo pri pečení či varení nepodarí?
Neúspech je súčasť života, ako aj nepodarky. Stalo sa mi, že som od únavy zaspala a zhorel mi korpus alebo mi korpus na tortu zožral pes, ktorý nejakým zázrakom vyskočil hore na stôl. Bolo čo naprávať a bol samozrejme aj stres, ale neskôr sme sa na tom smiali.
Ako človek od fachu si rada pochutnáš aj na zákuskoch iných cukrárov alebo si verná len tým svojim?
Moje zákusky jem len výnimočne a to z jediného dôvodu – som ich prejedená. Mám obľúbené kolegyne, ku ktorým pravidelne chodím na koláčik. Tiež mám rada koláče mojej mamy, ktorá je excelentná kuchárka a cukrárka.
Aké sú tvoje obľúbené jedlá, chute, prípadne kuchyňa?
Milujem ázijskú kuchyňu. Na rozdiel od slovenskej tradičnej kuchyne je veľmi rozmanitá, bohatá na zeleninu a ľahšie stráviteľná ako slovenská. A tiež ryby a morské príšery. Ale zas takú dobrú klobásku, jaternice či tlačenku v Indonézii nenájdete (smiech).
Miriam Šramová je zakladateľkou projektu Úspešné ženy, v rámci ktorého organizuje populárno – odborné konferencie na tému vzťahov. Okrem vzťahového poradenstva sa venuje dcére, pečeniu, potápaniu a behaniu. Je zakladateľkou projektu Koláčoterapia a Staromestského garážového výpredaja. Po 15 rokoch v nadnárodných korporáciách zavesila na klinec kariéru lobistky, urobila si rekvalifikačný kurz a začala sa pečeniu venovať intenzívne. Založila si firmu Chez Mimi Bakery, ktorá sa špecializuje na personalizované plnené a zdobené cupkejky a svieže a veselé ovocné torty. Mimi je zakladateľkou Koláčoterapie – kurzov kreatívneho pečenia pre jednotlivcov, tímy a teambuldingy.
Zaujímate sa o zdravú kuchyňu alebo radšej skúšate medzinárodné chute? A čo tak pridať do varenia trochu fantázie a farieb? Ak sa chcete inšpirovať novými receptami sledujte hneď 3 kuchárske šou za sebou od 7.júna o 18:00 So šéfkuchárom okolo sveta s Gabo Kocákom, o 18:30 Farebný svet s Mimi Šramovou a o 19:00 Pepeho zdravá kuchyňa na TV Paprika.
Informačný servis