Zbavte sa nepríjemného pachu zo smaženia. Funguje to aj bez ventilácie či okna

vyprážanie
vyprážanie Foto: www.shutterstock.com

Ak si doma radi pripravujete lahodné vyprážané jedlá, určite ste sa už stretli s nepríjemnou arómou, ktorá dokáže preniknúť takmer do každého kúta bytu či domu. Či už ide o vyprážané šišky, chrumkavé krokety, hranolčeky alebo tradičné rezne, tieto dobroty môžu zanechať pomerne intenzívny zápach. Zbaviť sa ho bez silného vetrania či výkonného odsávača pár však nie je nemožné. Existuje niekoľko jednoduchých „babských“ trikov i prírodných metód, vďaka ktorým dokážete nepríjemný pach zminimalizovať alebo mu rovno predísť. Nasledujúce tipy môžete využiť kedykoľvek, aby ste si mohli dopriať obľúbené pochúťky bez starostí o prenikavú vôňu prepáleného oleja.

Prírodné spôsoby na blokovanie zápachu

Jednou z osvedčených prírodných ciest, ako zabrániť vzniku nepríjemných pachov, je využiť vanilkový lusk. Hoci je vanilka známa svojou vyššou cenou, jej omamná a zároveň jemná aróma sa môže stať silným pomocníkom pri častom smažení. Ak teda pravidelne vyprážate, oplatí sa investovať do niekoľkých vanilkových luskov. Stačí, ak jeden z nich počas smaženia vložíte do rozpáleného oleja. Vanilkový lusk čiastočne absorbuje pach zo smaženia, pričom zanechá vašu kuchyňu príjemne prevoňanú. Ak však hľadáte ekonomickejšiu alternatívu, vhodné sú aj esenciálne oleje. Niekoľko kvapiek vanilkového esenciálneho oleja v horúcom oleji má podobne dobrý účinok a je dostupnejšie pre bežné použitie.

Overené rady od starých mám

Naše staré mamy často poznali neskutočne efektívne riešenia, ako si poradiť s mnohými domácimi výzvami, a to bez drahých produktov. Jedným z nich je pridanie čerstvej petržlenovej vňate priamo do rozpáleného oleja. Niekoľko vetvičiek petržlenu dokáže absorbovať pachy a zároveň má ďalšiu výhodu: obmedzuje prskanie oleja do okolia. Vďaka tomu sa vyhnete nielen nepríjemnému zápachu, ale aj nepríjemným mastným škvrnám na sporáku či linke.

Pomocník menom ocot

Ak ste ešte nevyskúšali biely vínny ocot, možno nastal čas zaradiť ho do svojho kuchynského arzenálu. Na neutralizáciu pachov ho netreba pridávať do oleja, postačí, ak ho nalejete do menšieho hrnca, ktorý dáte variť. Počas približne piatich minút varenia na miernom stupni sa uvoľní aróma, ktorá účinne pohlcuje nepríjemný zápach prepáleného oleja. Nemusíte sa pritom obávať, že by silná vôňa octu ostala v priestore – väčšinou je veľmi slabá a nenaruší vôňu jedla, ktoré ste smažili.

Vôňa eukalyptu ako spoľahlivé prekrytie

Pokiaľ vám nevyhovuje vôňa octu alebo nechcete riskovať, že by sa do pokrmu preniesla vanilka, vyskúšajte eukalyptus. Ten síce nezabráni samotnému vzniku pachov, avšak pôsobí mimoriadne efektívne pri ich prekrývaní. Ak máte po ruke esenciálny eukalyptový olej, pridajte pár kvapiek do misky s vodou a položte ju v blízkosti zdroja tepla. Môžete tiež zahriať vodu s eukalyptovým olejom priamo na varnej doske. Postupne sa uvoľní svieža eukalyptová vôňa, ktorá sa roznesie celým priestorom a nežiaduci pach zo smaženia takmer úplne zatieni.

Ďalšie tipy na minimalizovanie olejových výparov

  • Správna teplota oleja: Dajte si pozor na ideálne rozpálenie oleja. Ak je olej príliš horúci, jedlo sa môže rýchlo pripáliť a zápach bude silnejší.
  • Kvalitný olej: Používanie oleja určeného na vysoké teploty dokáže výrazne znížiť riziko prepálenia, čo pomáha pri znižovaní intenzity pachov.
  • Pravidelné čistenie: Mastnota sa často usadí nielen na panviciach či fritézach, ale aj na digestore a kuchynskom nábytku, odkiaľ je zdrojom nepríjemného pachu. Čím častejšie tieto povrchy čistíte, tým menej sa bude zápach šíriť.

Zhrnutie

Nepríjemný zápach zo smaženia dokáže potrápiť nejedného domáceho kuchára. Dobrou správou však je, že existuje hneď niekoľko jednoduchých a cenovo dostupných spôsobov, ako mu predísť alebo ho aspoň značne obmedziť. Či už sa rozhodnete pre vanilkový lusk, pár vetvičiek petržlenovej vňate, osvedčenú silu bieleho vínneho octu alebo osviežujúci eukalyptový olej, všetky tieto metódy môžu byť účinnou záchranou v boji proti nepríjemným pachom. S týmito tipmi sa môžete s chuťou vrhnúť do vyprážania svojich obľúbených špecialít, a pritom si užívať čistejšiu a voňavejšiu kuchyňu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať