Zabudnutý prírodný poklad. Kukuričné vlásky liečia močové cesty, podporujú chudnutie a väčšina z nás ich pritom vyhadzuje

kukurica
kukurica Foto: František Stacho

Vedeli ste, že časť kukurice, ktorú tak často bez rozmýšľania vyhadzujeme, skrýva mimoriadne účinky na naše zdravie? Sú to práve nenápadné kukuričné vlásky (známe aj ako kukuričné čnelky), ktoré väčšinou považujeme za odpad. Pritom tieto tenké, dlhé vlákna sú doslova malým prírodným zázrakom. V minulosti ich naše babičky používali veľmi často, no dnes sa na ich blahodarné účinky už skoro zabudlo.

Kukurica patrí medzi obľúbené potraviny a v kuchyni sa používa skutočne široko. Čerstvý kukuričný klas si väčšina z nás predstaví ako chutnú prílohu či pochúťku na grile. Pri jeho čistení však takmer automaticky odstránime všetko okrem žltých zrniek a tenké „vlasy“ putujú rovno do smetného koša. Práve to je veľká škoda, pretože sa pripravujeme o významný prírodný liek.

Kukurica – poklad plný živín a vitamínov

Táto plodina pochádza pôvodne zo Strednej Ameriky, odkiaľ ju do Európy priviezli moreplavci už v 15. storočí. Kukurica sa veľmi rýchlo uchytila a dnes ju nájdeme na každom kontinente. Jej obľúbenosť tkvie v jednoduchom pestovaní, vysokej nutričnej hodnote a všestrannom využití. Kukurica sa používa na výrobu múky, škrobu, placiek, pečiva, biopalív, a dokonca aj na výrobu papiera či ekologických plastov.

V kukuričných zrnkách sa nachádzajú cenné vitamíny, ako napríklad B3, B5, B6 a vitamín C. Okrem toho je bohatá na minerálne látky, medzi ktorými sú mangán, fosfor, železo, zinok či horčík. Obsahuje aj antioxidanty, antokyány, kyselinu fytovú a ferulovú, karotenoidy a vlákninu, ktorá je mimoriadne prospešná pre náš tráviaci trakt.

Skryté bohatstvo kukuričných vláskov

To, čo však kukuricu robí ešte zaujímavejšou z hľadiska alternatívnej medicíny, sú práve vlásky – teda kukuričné čnelky. Obsahujú jedinečné zlúčeniny, ako sú flavonoidy, éterické oleje s monoterpénmi a seskviterpénmi, draselné soli, fytosteroly, alkaloidy, triesloviny či saponíny. Kombinácia týchto látok vytvára veľmi silné močopudné, dezinfekčné a detoxikačné účinky, ktoré naše telo ocení najmä pri problémoch s močovými cestami.

Podľa štúdie publikovanej v odbornom časopise Food Bioscience majú kukuričné vlásky preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie obličiek, močového mechúra a močových ciest všeobecne. Čaj alebo tinktúra z týchto vláskov pomáha pri zápaloch, obličkových kameňoch, močovom piesku, bolestiach pri močení či dokonca pri zväčšenej prostate a problémoch s potenciou.

Viac než len prírodné antibiotikum

Benefity kukuričných vláskov sa však neobmedzujú iba na močové ústrojenstvo. Majú celkové protizápalové účinky, znižujú vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, čistia krv a lymfatický systém, tlmia kŕče v tráviacom trakte a pôsobia aj na redukciu opuchov či zadržiavanie vody v tele. Sú účinné dokonca aj pri liečbe nočného pomočovania u detí i dospelých.

Skvelá voľba pri chudnutí

Veľkou prednosťou nápoja z kukuričných vláskov je jeho schopnosť zrýchľovať metabolizmus, čím napomáha odbúravať nadbytočné kilogramy. Pravidelná konzumácia čaju tak prispieva k prirodzenejšiemu chudnutiu bez toho, aby ste museli drasticky obmedzovať príjem kalórií. Zlepšuje tiež kvalitu pokožky, vlasov a podporuje tvorbu svalovej hmoty.

Ako si pripraviť liečivý čaj z kukuričných vláskov?

Ak vás tieto účinky zaujali, príprava čaju je veľmi jednoduchá:

Potrebujete:

  • 1 polievkovú lyžicu čerstvých alebo 1 čajovú lyžičku sušených kukuričných vláskov
  • 250 ml vriacej vody

Postup prípravy:

Kukuričné vlásky zalejte vriacou vodou, prikryte a nechajte lúhovať približne 10 minút. Po vylúhovaní čaj preceďte a vypite ho dvakrát denne – ideálne po obede a po večeri. Pravidelná konzumácia rýchlo prinesie výsledky, ktoré sa prejavia nielen lepším zdravím močových ciest, ale aj ľahším telom.

Nabudúce teda dvakrát premýšľajte, kým hodíte kukuričné vlásky do smetného koša. Možno práve ony sa stanú vaším novým, zdravým rituálom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať