Zabudnite na klasickú bublaninu. Tento tvarohový koláč s čerešňami a chrumkavou posýpkou si okamžite zamilujete

čerešňový koláč
čerešňový koláč Foto: depositphotos.com

Práve dozrievajúce čerešne sú symbolom začiatku leta a výbornou ingredienciou na pečenie. Už ste si tento rok pripravili bublaninu a hľadáte recept na niečo nové? Skúste vynikajúci čerešňový koláč s jogurtom a maslovou drobenkou! Nielenže je hotový raz-dva, ale zaručene si ho obľúbia všetci členovia rodiny aj hostia. Budú od vás žiadať recept!

Tento koláč má niekoľko veľkých výhod – nemusíte nič zložito miešať, šľahať vajíčka do peny ani čakať, kým vykysne. Všetko jednoducho zmiešate v jednej miske. Jogurt v ceste zabezpečí vláčnosť a sviežu chuť, kým čerešne spolu s maslovou drobenkou vytvoria dokonalú kombináciu sladkej šťavnatosti a príjemnej chrumkavosti.

Čerešne sú symbolom leta, ale ako ich využiť naplno?

Najlepšie chutia čerešne čerstvo odtrhnuté zo stromu. Mnohí ich však radi zavárajú, robia z nich marmelády alebo kompóty. Pri príprave marmelády je však dobré pamätať, že čerešne nemajú výraznú chuť ako napríklad višne, preto sa odporúča pridať do marmelády napríklad trochu škorice alebo spojiť ich s výraznejším ovocím, aby vznikla nezabudnuteľná pochúťka.

Existujú rôzne druhy čerešní, pričom každý má svoje špecifiká. Medzi prvé odrody, ktoré dozrievajú už začiatkom leta, patria napríklad chrupky. Tie sú typické svojou žltou farbou s jemnými červenými pásikmi. Sú sladké, no menej šťavnaté. O niečo neskôr dozrievajú srdcovky. Tie spoznáte podľa tmavočervenej farby šupky aj dužiny. Majú veľa šťavy a výraznú chuť, ktorá sa perfektne hodí práve do koláčov. Ich intenzívna farba navyše pekne zafarbí aj cesto koláča.

Prečo si počas sezóny dopriať čerešne?

Okrem vynikajúcej chuti majú čerešne množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahujú vitamíny A, C a K, ktoré posilňujú imunitný systém, chránia oči a prispievajú k zdraviu kostí a pokožky. Bohaté sú aj na minerály, najmä draslík a horčík, ktoré prospievajú srdcu a podporujú správnu funkciu cievneho systému.

Napriek tomu platí známe pravidlo: „všetko s mierou“. Pri veľkej konzumácii čerešní môžete pocítiť nadúvanie a ak si po nich dáte veľa tekutín, môžu spôsobiť bolesti brucha či hnačky. Opatrnosť by mali zachovať aj diabetici kvôli vysokému obsahu cukru a tiež ľudia s ochoreniami obličiek.

Pred konzumáciou je dôležité čerešne dôkladne umyť a ideálne aj odkôstkovať. Hoci sa deti radi zabávajú „strieľaním“ kôstok, v koláči sú kôstky skôr na príťaž.

Čerešňový koláč s jogurtom a maslovou drobenkou – recept, ktorý si zapíšete navždy

Tento recept pečiem už roky a zatiaľ nikdy nesklamal. Koláč je ideálny do veľkej okrúhlej formy, v ktorej sa cesto krásne upečie a vytvorí lahodne chrumkavé okraje. Ak nemáte okrúhlu formu, môžete ho pokojne piecť aj na klasickom plechu. Koláč bude trochu nižší, ale chuťovo stále perfektný.

Ingrediencie:

  • 1 téglik bieleho jogurtu (okolo 200 g)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 celé vajíčka
  • 4 polievkové lyžice slnečnicového alebo repkového oleja
  • 90 g hladkej múky
  • 70 g hrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na drobenku budete potrebovať:

  • 50 g hrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g studeného masla

Postup prípravy:

  1. Vo väčšej miske najprv zmiešajte jogurt s kryštálovým cukrom, vajíčkami a olejom. Použite na to metličku, aby sa suroviny dobre spojili.
  2. Hladkú aj hrubú múku preosejte spolu s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom, pridajte ich k jogurtovej zmesi a zľahka premiešajte. Nepremiešajte príliš intenzívne, aby cesto ostalo vzdušné.
  3. Cesto vylejte do formy alebo plechu vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite stierkou.
  4. Povrch koláča poklaďte odkôstkovanými čerešňami. Neumiestňujte ich príliš husto, nechajte medzi nimi medzery, aby koláč rovnomerne vykysol.
  5. Drobenku pripravíte jednoducho: v miske rukami zmiešajte múku, cukor a studené maslo, až vzniknú rôzne veľké hrudky.
  6. Posypte koláč drobenkou a vložte ho do predhriatej rúry na 180 °C.
  7. Pečte približne 30–45 minút podľa výšky cesta. Hotovosť overíte drevenou špajdľou – ak je po zapichnutí čistá, koláč je hotový.

Drobenku nenechajte celkom rovnomernú – väčšie kúsky budú po upečení obzvlášť chrumkavé a lahodné. Ak chcete vytvoriť skutočne luxusný dezert, pridajte na vrch koláča hrsť opražených mandľových lupienkov alebo nasekaných orechov. Takto pripravený čerešňový koláč vás nadchne nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Dobrú chuť!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať