Výživný, trvanlivý a nezvyčajný chlieb. Semienkový zázrak z ovsených vločiek

chleba

Kto si ešte spomenie na éru, keď sa chodilo do obchodu každý deň po práci? V sieťovke prikvitli tri rožky, kúsok salámy a štvrťka chleba, čo do rána stvrdla. Hoci dnes vládnu domáce pekárničky, rozvoz potravín aj špičkové mrazničky, pri pečive nám stále chýba niečo, čo zostane mäkké dlhšie než jednu noc. A práve tu sa dostáva k slovu domáci ovsený semienkový chlieb – jednoduchý na prípravu, výživný a prekvapivo trvanlivý.

Prečo vsadiť na ovos a semienka?

Ovos je nabitý rozpustnou vlákninou beta-glukánom, ktorá znižuje „zlý“ LDL cholesterol a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho obsahuje mangán, horčík, fosfor, železo a celý rad vitamínov skupiny B. Keď k vločkám pridáte mix semien (ľan, slnečnica, tekvica, sezam či chia), dostanete porciu omega-3 mastných kyselín, rastlinných bielkovín a antioxidantov. Výsledkom je chlieb, ktorý zasýti na dlhšie a neplesnivie tak rýchlo ako klasické pšeničné pečivo.

Inšpirácia z Írska

Postup vo videu Katky – My Irish Life („Seed Bread“) ukazuje, že recept zvládne každý

Geniálne jednoduchý princíp

Variácií existuje mnoho: niektoré recepty používajú droždie, iné prášok do pečiva alebo sódu, niektoré sú bezlepkové. Spoločné majú tri kroky:

  1. Namáčanie vločiek teplou vodou či mliekom, aby zmäkli a uvoľnili škrob.
  2. Zvlášť miešanie – suché suroviny v jednej mise, tekuté v druhej.
  3. Krátke pečenie v biskupskej forme – cesto je hustá kaša, ktorá sa sama usadí.

Ukážkový recept (bez kysnutia)

Na jeden menší bochník si pripravte:

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek (cca 200 g)
  • 1 hrnček celozrnnej pšeničnej alebo pohánkovej múky
  • ½ hrnčeka ľubovoľných semienok (napr. ľan, tekvica, slnečnica)
  • 1 zarovnanú čajovú lyžičku jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 ½ hrnčeka vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievkovú lyžicu tekutého medu (voliteľne – vyrovná chuť semienok)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Vločky zalejte časťou vody a nechajte päť minút napučať.
  2. V prvej mise premiešajte múku, semienka, sódu a soľ.
  3. V druhej mise rozmiešajte zvyšok vody, olej a med, potom vmiešajte napučané vločky.
  4. Tekutú zmes vlejte k sypkým prísadám. Miešajte, kým vznikne hutné, mierne lepivé cesto.
  5. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejom a vysypte múkou, cesto uhlaďte stierkou.
  6. Pečte 50 – 60 minút, kým vrch nezíska zlatohnedú kôrku a špajdľa po vpichu nevyjde čistá.
  7. Po dopečení nechajte chlieb 15 minút vo forme vychladnúť, potom ho vyklopte na mriežku.

Ako bochník skladovať

  • Zabaľte ho do plátenného vrecka alebo voskovaného obrúska – dýcha, no nevlhne.
  • V letoch s vysokou vlhkosťou pomôže chladnička; inak postačí kuchynská linka.
  • Ak pečiete do zásoby, nakrájajte chlieb na plátky a zamrazte – v toustovači bude hotový za pár minút.

Tri rýchle variácie

  1. Oriešková – pridajte hrsť vlašských orechov či kešu pre extra chrumkavosť.
  2. Stredomorská – sušený rozmarín a nahrubo sekané sušené paradajky pre „focacciovú“ arómu.
  3. Raňajková sladká – nahraďte soľ štipkou škorice, prisypte sušené brusnice a kvapku vanilky.

Servírovacie nápady

  • Avokádová nátierka s limetkovou šťavou zvýrazní orieškovú chuť semienok.
  • Tenké plátky údeného pstruha s chrenovou penou sa výborne dopĺňajú s jemne sladkastým ovsom.
  • Pre deti skúste domáci lekvár bez cukru – hustá striedka neprepúšťa tekutiny, takže lekvár nesteká.

Krátky nutričný postreh

Beta-glukán z ovsených vločiek účinkuje už pri dávke približne 3 g denne – a jediný plátok tohto chleba ju spoľahlivo pokryje. Kombinácia rastlinných bielkovín z ovsa a semienok má navyše vyváženejší aminokyselinový profil než čistá pšenica.

Ovsený semienkový chlieb potvrdzuje, že dlhá trvanlivosť a vysoká výživová hodnota sa nemusia vylučovať. Suroviny zoženiete v bežnom obchode, príprava zaberie minimum času a výsledok poslúži na rýchle raňajky aj ako zdravé pohostenie pre návštevu. Skúste ho a uvidíte, že tradičný biely rožok stratí svoje výsadné postavenie – bez toho, aby vám chýbal.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať