Využitie plastovej fľaše v kuchyni. Ako zo zemiakov vytvoriť neodolateľné guličky s prekvapivým efektom?

zemiaky a plastová fľaša
zemiaky a plastová fľaša Foto: František Stacho

V posledných niekoľkých rokoch stále viac ľudí prechádza na ekologickejší životný štýl, kedy sa snaží minimalizovať používanie plastov. Európska únia už zakázala plastové slamky a Česko sa pripravuje na zavedenie vratných PET fliaš. Aj keď plastové materiály môžu mať negatívne dopady na životné prostredie, existujú spôsoby, ako ich využiť v domácnosti spôsobom, ktorý šetrí prírodu a zároveň prináša praktické výhody. V tomto článku vám ukážeme, ako môže plastová fľaša pomôcť pri príprave netradičného a chutného pokrmu, ktorý zaujme nielen dospelých, ale aj deti. Tento originálny spôsob využitia plastových fliaš v kuchyni prinesie vaše jedlo na novú úroveň.

Suroviny potrebné na prípravu zemiakových guličiek

Pre tento inovatívny recept na zemiakové guličky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kilogram zemiakov
  • 4 polievkové lyžice kukuričného škrobu

Plastová PET fľaša, ktorá by mala byť nepoškodená, aj keď môže byť ľahko stlačená, pokiaľ sa snažíte o triedenie odpadu

Začneme tým, že zemiaky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré následne uvaríme v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich dobre sceďte a prebytočnú vodu z nich odstráňte. Potom ich roztlačte, ideálne priamo v hrnci, čo vám uľahčí prácu a ušetrí čas na umývanie riadu. Do roztlačených zemiakov pridajte 4 lyžice kukuričného škrobu a všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladká hmota. Táto zemiaková zmes bude základom pre naše guličky, ktoré následne tvarujeme do veľkosti stredného vajca. Ak chcete, môžete ich urobiť o niečo väčší, podľa vlastnej preferencie.

Využitie plastovej fľaše ako tvorca unikátnych guličiek

Teraz prichádza na rad tá zábavná časť: ako plastová fľaša pomôže vytvoriť dokonalý tvar pre naše zemiakové guličky. Vezmite si prázdnu PET fľašu (ak ste ju už stlačili na účely recyklácie, to nevadí, ale horný okraj musí zostať v poriadku). Pomaly a opatrne zapichnite hornú časť fľaše do každej zemiakovej guličky. Vďaka tomu vznikne v každej guličke jamku, čo umožní, aby do nej neskôr skvele vnikla pripravená omáčka. Tento postup nielenže dodá pokrmu originálny vzhľad, ale zároveň zaistí, že omáčka bude do guličiek dobre nasiaknutá, čo výrazne zvýši ich chuťový zážitok.

Omáčka, ktorá dodá guličkám nezameniteľnú chuť

Táto zemiaková pochúťka si zaslúži omáčku, ktorá dokonale podčiarkne jej chuť. Na prípravu omáčky budete potrebovať niekoľko základných ingrediencií:

  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malú chilli papričku
  • 1 polievkovú lyžicu teriyaki omáčky
  • 1 polievkovú lyžicu 8% octu
  • 100 ml sójovej omáčky
  • 50 gramov masla
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Začnite tým, že cibuľu nakrájate na drobné kúsky. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja, pridajte 50 gramov masla a počkajte, kým sa úplne rozpustí. Následne pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 2 minúty, kým nezmäkne a nezozlatnú. Medzitým si pripravte cesnak – olúpte 3 strúčiky a nakrájajte ich na jemné plátky (nie nastrúhajte). Pridajte cesnak do panvice s cibuľou a smažte spoločne ešte asi 1 minútu, aby sa krásne uvoľnili ich vône. Potom pridajte nakrájanú čili papričku, ktorú budete smažiť ešte 1 až 2 minúty, aby sa jej pálivosť rozvinula.

Akonáhle je zelenina pripravená, pridajte do panvice 1 polievkovú lyžicu teriyaki omáčky, 1 lyžicu octu a 100 ml sójovej omáčky. Zmes mierne varte, kým sa chute dobre nespoja a omáčka mierne nezhustne. Teraz pridajte pripravené zemiakové guličky. Nechajte ich variť 5 minút, potom ich otočte o 180 stupňov a varte ďalších 5 minút, aby omáčka rovnomerne pokryla celé guličky. Nakoniec ich vyberte na tanier a nechajte chvíľku vychladnúť.

Osviežujúci šalát ako ideálny doplnok

Na dokonalé vyváženie chuti je ideálne podávať k zemiakovým guličkám čerstvý a osviežujúci šalát. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1 väčšie alebo 2 menšie čerstvé uhorky
  • 250 gramov cherry paradajok
  • 1 červenú papriku (alebo aj inú farebnú variantu)
  • 100 gramov feta syra
  • 150 gramov čiernych olív
  • Olivový olej, soľ a korenie na dochutenie

Uhorky nakrájajte na tenké plátky, cherry paradajky na štvrťky a červenú papriku na malé kocky. Všetky ingrediencie vložte do misy a pridajte nakrájaný feta syr na malé kocky a olivy. Šalát dochuťte trochou soli a čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkajte kvalitným olivovým olejom. Šalát dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili, a máte hotovo!

Dokonale vyladený pokrm pre každú príležitosť

Tento inovatívny pokrm so zemiakovými guličkami a výbornou omáčkou je skvelý pre rodinné večere, oslavy alebo napríklad ako rýchly a chutný obed. S sviežim šalátom sa stáva kompletným jedlom, ktoré je nielen chutné, ale aj kreatívne. Či už ich servírujete na bežnú večeru alebo na nejakú slávnostnú príležitosť, tento pokrm nesklame. Kreatívne využitie plastovej fľaše v kuchyni ukazuje, ako je možné bežné predmety využiť inovatívne a efektívne, čo nielenže šetrí čas a riad, ale zaisťuje aj lahodný výsledok.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať