Staršie rožky, žemle či chlieb netreba automaticky vyhadzovať. V kuchyni majú stále veľkú hodnotu, pretože suché pečivo dobre drží tvar, ľahko sa zapeká a výborne absorbuje tekutiny. Vďaka tomu je základom množstva tradičných aj jednoduchých domácich receptov.
Najčastejšie využitie: strúhanka, krutóny, žemľovka
Mnohí poznajú staré pečivo predovšetkým zo strúhanky či žemľových knedlí. Možností je však oveľa viac:
Domáce krutóny
Tvrdšie pečivo sa výborne hodí na krutóny. Stačí ho nakrájať na kocky, pokvapkať olejom, ochutiť bylinkami a krátko zapiecť. Krutóny sú vhodné do polievok aj šalátov.
Žemľovka
Zo suchých rožkov či žemlí sa tradične pripravuje žemľovka – sladký nákyp, v ktorom sa striedajú vrstvy namočeného pečiva, jabĺk a škorice. V starších domácnostiach šlo o osvedčený spôsob, ako spracovať zvyšné pečivo.
Migas: tradičné španielske jedlo zo staršieho chleba
Migas je jednoduché jedlo, ktoré sa pripravuje v rôznych oblastiach Španielska. Základom sú kúsky chleba opečené na oleji spolu so zeleninou a mäsom. Bežne sa používajú:
- cibuľa
- cesnak
- paprika
- slanina alebo iný typ údeniny
- starší chlieb nakrájaný na menšie kúsky
Výsledkom je sýte jedlo, ktoré má v Španielsku dlhú tradíciu a bežne sa podáva aj dnes.
Od hrianok po rýchlu chlebovú „pizzu“
Staršie pečivo sa dá využiť aj na rýchle slané jedlá, ktoré nevyžadujú zložité prípravy.
Hrianky
Ide o jednoduché opečené krajce chleba, najčastejšie potreté cesnakom. Môžu sa jesť samotné alebo s rôznymi oblohami, napríklad zeleninou či syrom.
Bruschetta
Talianska verzia opečeného chleba. Na chlieb sa použije olivový olej a zmes paradajok, cesnaku a byliniek.
Chlebová „pizza“
Na krajce chleba sa nanesie paradajková omáčka, syr a rôzne druhy zeleniny. Po krátkom zapekaní vznikne jednoduchá a rýchla alternatíva klasickej pizze.
Plnka zo staršieho pečiva
Pečivo sa nakrája, zmieša s vajíčkami a bylinkami, prípadne s údeným mäsom, a zapeká sa. Ide o tradičný spôsob spracovania suchého chleba alebo rožkov.
Chlebová polievka
Chlieb sa rozvarí spolu s cesnakom a korením (napríklad majoránkou). Je to jednoduché staré jedlo, ktoré bolo bežné v mnohých regiónoch.
Sladké recepty z tvrdého pečiva
Tvrdé pečivo sa dá spracovať aj na sladké jedlá:
- Žemľovka – tradičný nákyp z namočených žemlí a jabĺk.
- Chlebový puding – jedlo známe najmä v Anglicku; používa sa chlieb namočený v mlieku, vajíčku a cukre.
- Granola z chleba – rozmixované tvrdé pečivo, zmiešané so semienkami, orieškami a medom, sa môže zapiecť do chrumkavej zmesi.
- Sladká posýpka – rozmixované pečivo opečené na masle s cukrom sa používa ako posýpka na sladké jedlá.
- Francúzsky toast (chudobní rytieri) – pečivo sa namočí do vajíčka s mliekom a opečie. Podáva sa so škoricou, ovocím alebo sirupom.
Všetky tieto jedlá skutočne existujú a staršie pečivo je na ne bežne používané.
Krehká krusta na mäse alebo zelenine
Staršie pečivo sa dá rozmixovať a zmiešať s olejom, bylinkami alebo cesnakom. Takáto zmes sa používa ako posýpka na mäso či zeleninu pred pečením. Ide o bežný postup, ktorý dodá jedlám chrumkavú vrstvu.
Ako oživiť gumové alebo mierne stvrdnuté pečivo
Suchšie pečivo možno krátko oživiť:
- jemne navlhčiť povrch vodou
- zahriať v rúre pri nižšej teplote
Tento postup naozaj dokáže pečivo dočasne zmäkčiť. Nie je však vhodný na pečivo s plesňou.
Ako správne skladovať pečivo
Tieto odporúčania sú všeobecne platné a osvedčené:
- Pečivo sa najlepšie uchováva v plátennom vrecku alebo v chlebníku – obmedzuje sa vlhnutie a plesnenie.
- Zamrazovanie je vhodný spôsob dlhodobého skladovania.
- Pečivo s čo i len malým náznakom plesne nie je bezpečné na konzumáciu.
- Krátke zohriatie v rúre s trochou vlhkosti dokáže suché pečivo na chvíľu zmäkčiť.
Staré pečivo nie je odpad. Môže sa použiť do slaných aj sladkých jedál, poslúži ako základ krutónov, nákypov, polievok či rýchlych večerí. Spracovanie staršieho pečiva má dlhú tradíciu a ide o jednoduchý spôsob, ako znížiť plytvanie jedlom.