Vyhadzujete jadierka z melóna? Pokojne ich zjedzte, vaše telo vám poďakuje

červený melón
červený melón Foto: www.shutterstock.com

Máte vo zvyku vyberať z vodného melóna všetky tie drobné čierne semienka a starostlivo ich odkladať bokom? Pravdepodobne vás v detstve rodičia alebo starí rodičia strašili príbehmi o tom, že ak ich náhodou zjete, začnú vám v žalúdku klíčiť. Našťastie, tieto desivé rozprávky nemajú žiadny základ v realite. Pravdou je skôr opak: melónové jadierka sú pre väčšinu ľudí úplne bezpečné a obsahujú množstvo prospešných látok, ktoré môžu výrazne obohatiť váš jedálny lístok.

Detstvo plné mýtov

Spomienky na letné prázdniny často zahŕňajú aj nepríjemné vyberanie semienok z melóna. Zvlášť deti sa im zvyknú vyhýbať, a niektorí dospelí si tento zvyk ponechali dodnes. Obavy, že po ich zjedení dôjde k zdravotným komplikáciám, sú však celkom neopodstatnené. Ľudské tráviace ústrojenstvo jednoducho neposkytuje prostredie, v ktorom by mohlo dôjsť k vyklíčeniu semien či rastu akejkoľvek rastliny.

Semienka melónu: viac výživné ako samotná dužina

Vedeli ste, že melónové semienka sú z výživového hľadiska dokonca hodnotnejšie ako sladká, osviežujúca dužina? Možno vás to prekvapí, ale tieto malé tmavé zrniečka skrývajú pôsobivú zásobu vitamínov a minerálov. Nájdete v nich hojnosť horčíka, ktorý zlepšuje činnosť svalov a nervovej sústavy, fosfor prospešný pre zdravie kostí a zubov, zinok na posilnenie imunity a zdravie pokožky, železo na podporu krvotvorby, vlákninu pre dobré trávenie, ako aj vitamíny skupiny B, konkrétne vitamín B3 a B9, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu mozgu a krvného obehu.

Melónové semienka sa teda pokojne môžu zaradiť do zoznamu tzv. superpotravín, hneď vedľa obľúbených tekvicových, slnečnicových či ľanových semienok.

Ako získať zo semienok maximum?

Jedným z dôvodov, prečo sa mnohí ľudia melónovým jadierkam vyhýbajú, je ich tvrdá šupka. Žalúdočné enzýmy totiž nie sú schopné túto pevne štruktúrovanú ochranu narušiť, a tak semienka prechádzajú tráviacim traktom nedotknuté, čím prichádzame o ich výživový potenciál.

Najlepším spôsobom, ako uvoľniť všetky živiny ukryté vo vnútri, je semienka dôkladne rozhrýzť, prípadne ich rozomlieť alebo rozdrviť. Môžete ich tiež usušiť a jemne opražiť na troške kvalitného oleja. Pripravené takýmto spôsobom poslúžia ako chutná prísada do šalátov, ovsených kaší, jogurtov alebo smoothie.

Zaujímavou možnosťou je aj príprava čaju – stačí hrsť semienok zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať približne 20 minút. Získate nápoj, ktorý má príjemnú chuť a zároveň prospeje vášmu telu.

Sú melónové semienka vždy bezpečné?

Prevažná väčšina ľudí môže melónové semienka bez obáv konzumovať, a to dokonca aj bez akejkoľvek špeciálnej prípravy či úpravy. No existujú určité výnimky, ktoré treba vziať do úvahy. Ľudia trpiaci alergiou na orechy môžu v niektorých prípadoch reagovať aj na semená melónu, pretože alergény môžu byť podobné. Preto, ak trpíte akoukoľvek potravinovou alergiou, je lepšie byť obozretný a semienka skúšať opatrne.

Tiež osoby s citlivým tráviacim systémom, zápalovými ochoreniami žalúdka či čriev by mali byť radšej opatrné. Semienka by totiž mohli mechanicky dráždiť sliznicu a zhoršovať už existujúce problémy.

Pozor aj na samotný melón

Pri konzumácii melóna je dôležité dbať na správnu manipuláciu a skladovanie tohto ovocia. Málokto totiž vie, že nesprávne skladovaný či kontaminovaný melón môže byť rovnako nebezpečný ako nedostatočne tepelne upravené vajcia alebo hydinové mäso – hrozí riziko salmonelózy. Preto melón vždy skladujte v chlade a po rozkrojení ho skonzumujte v čo najkratšom čase.

Takže nabudúce, keď si vychutnáte šťavnatý letný melón, nezabúdajte, že aj jeho semienka môžu byť príjemným a výživným spestrením vášho jedálnička. Zdravá pochúťka, ktorá možno zmení váš pohľad na toto tradične „nechcené“ sústo.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať