Výborná zemiaková kaša potrebuje jednu tajnú ingredienciu. Až 90 % Slovákov o nej nevie, preto často nebýva taká chutná

zemiaková kaša
zemiaková kaša Foto: depositphotos.com

Aj keď sa môže zdať, že pripraviť chutnú zemiakovú kašu je celkom jednoduché, aby naozaj vynikla, vyžaduje si trochu viac. Táto klasická príloha, ktorá skvele dopĺňa rozličné druhy mäsa či ryby, je obľúbená nielen medzi deťmi, ale aj u vegetariánov a tých, ktorí hľadajú ľahké, no sýte jedlo. Výhodou zemiakovej kaše je, že je finančne nenáročná, rýchlo hotová a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Aby však kaša skutočne vynikla, je potrebné poznať pár trikov a správne suroviny.

Výber zemiakov je kľúčový

Prvým krokom k dosiahnutiu jemnej a hladkej zemiakovej kaše je výber správneho typu zemiakov. Na tento účel sú najlepšie zemiaky s vysokým obsahom škrobu, ako sú napríklad tie určené na varenie a prípravu knedlí (varný typ B alebo C). Tieto zemiaky dokážu absorbovať maslo a mlieko lepšie a vytvoria krémovú, lahodnú štruktúru. Naopak, zemiaky určené na šaláty (varný typ A), majú nižší obsah škrobu, čo vedie k gumovitej konzistencii, ktorá sa ťažšie mieša s maslom a mliekom a môže byť menej chutná.

Nadýchanosť dosiahnete pomocou sódy bikarbóny

Jemnosť a nadýchanosť kaše môžete zvýrazniť pridaním štipky sódy bikarbóny. Pri tomto kroku je však dôležité dávkovanie – stačí len malé množstvo, pretože príliš veľa sódy by mohlo spôsobiť neželanú horkú príchuť. Aby sóda naozaj splnila svoj účel, pridajte k nej aj niečo kyslé, ako je cmar. Táto kyslosť spôsobí tvorbu bubliniek oxidu uhličitého, čím sa kaša stane ešte ľahšou a vzdušnejšou, ako keby bola pripravovaná klasicky.

Cibuľa dodá kaši zaujímavú hĺbku

Zemiakovú kašu môžete tiež obohatiť pridaním cibule, ktorá jej dodá jemný nádych prírodnej sladkosti a korenistej hĺbky. Stačí, ak cibuľu nakrájate a necháte ju variť spoločne so zemiakmi. Po uvarení zemiakov a cibule všetko scedíte a následne postupujete podľa klasického receptu na prípravu kaše. Pre extra chuťový zážitok môžete pridať aj štipku muškátového orieška, ktorý zvýrazní celkovú chuť kaše a dodá jej jedinečnosť.

Milovníci pikantného si tiež prídu na svoje

Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi pikantnejšie jedlá, môžete do zemiakovej kaše pridať malé množstvo horčice alebo jemne nastrúhaný chren. Tieto prísady dodajú kaši pikantnosť a zvýraznia jej chuť, čo ju posunie na novú úroveň a urobí ju ešte nezabudnuteľnejšou. Takto pripravená kaša zaručene očarí každého, kto ju ochutná. Prajeme dobrú chuť!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať