Vlašské orechy nabité zdravím. Svedčia srdcu, mozgu i črevám

Vlašské orechy
Vlašské orechy Foto: depositphotos.com

Na Slovensku ich poznáme všetci – vlašské orechy patria medzi najbežnejšie plody, ktoré možno nájsť v záhradách či pri cestách. Orech kráľovský (Juglans regia) plodí od septembra do októbra a jeho úroda býva nielen chutná, ale aj mimoriadne hodnotná. Napriek tomu, že ich nepovažujeme za exotickú „superpotravinu“, vedecké výskumy potvrdzujú, že patria medzi najzdravšie rastlinné potraviny vôbec.

Bežný strom, mimoriadne zdravé plody

Orechy z orecha kráľovského obsahujú pestrú zmes živín – zdravé tuky, rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, horčík, draslík či zinok. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Hoci vlašské orechy nie sú nízkokalorické, väčšina odborných štúdií sa zhoduje, že ich pravidelná konzumácia v primeranom množstve nie je spojená s priberaním, práve naopak – pomáha zlepšovať pocit sýtosti a nahrádzať menej zdravé tuky v strave.

Prečo prospievajú srdcu

Vlašské orechy majú spomedzi bežných orechov najvyšší obsah omega-3 mastnej kyseliny (ALA – alfa-linolénová kyselina). Tá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Viaceré klinické štúdie a metaanalýzy potvrdili, že pravidelný príjem orechov môže pomôcť znížiť hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a mierne zlepšiť celkový lipidový profil.

Antioxidačné látky vo vlašských orechoch – ako vitamín E, polyfenoly a melatonín – navyše pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Tenká hnedá šupka orecha obsahuje ich najvyššie množstvo, preto je lepšie ju neodstraňovať.

Podpora mozgu a pamäti

Orechy sú známe tým, že pripomínajú tvar mozgu – a nie je to len náhoda. Vďaka kombinácii omega-3 mastných kyselín, antioxidantov a aminokyseliny L-arginín môžu podporovať zdravie ciev a zlepšovať prietok krvi do mozgu.

Niektoré observačné štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú orechy, majú v priemere lepšie výsledky v testoch pamäti a poznávacích funkcií. Ide však o súvislosť, nie o priame potvrdenie príčiny – teda orechy samy osebe nemusia „zlepšovať“ mozog, ale môžu prispieť k celkovému zdraviu, ktoré naň pozitívne vplýva.

Dobré baktérie v črevách ich milujú

Moderné výskumy ukazujú, že vlašské orechy môžu pôsobiť ako prebiotikum – teda ako potrava pre prospešné baktérie v črevnom mikrobióme. Podľa vedeckých pozorovaní sa po ich konzumácii zvyšuje množstvo baktérií, ktoré sú spojené so zdravším trávením a nižšou mierou zápalu v tele.

Boj proti zápalu a oxidačnému stresu

Zápal v tele je prirodzená reakcia, no ak pretrváva dlhodobo, môže prispievať k vzniku civilizačných ochorení. Vlašské orechy obsahujú ellagitaníny, rastlinné polyfenoly, ktoré sa v črevách premieňajú na látky so zistiteľným protizápalovým účinkom.

Štúdie publikované na platforme Science Direct aj PubMed Central opisujú, že konzumácia orechov môže znižovať markery zápalu a zlepšovať antioxidačnú kapacitu organizmu. Aj tu však platí, že ide o doplnkový efekt – orechy samy osebe choroby neliečia, len pomáhajú udržiavať telo v rovnováhe.

Prevencia inzulínovej rezistencie

Vďaka obsahu polynenasýtených mastných kyselín, vlákniny a polyfenolov môžu vlašské orechy podporovať zdravý metabolizmus cukrov. Niektoré výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia orechov môže mierne zlepšiť citlivosť buniek na inzulín a pomôcť stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Tento efekt je však vždy súčasťou celkovo vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.

Zhrnutie vedecky podložených benefitov

  • pomáhajú udržiavať zdravé srdce a cievy
  • obsahujú prospešné omega-3 tuky a antioxidanty
  • podporujú mozgové funkcie a pamäť
  • prispievajú k zdravému črevnému mikrobiómu
  • môžu znižovať markery zápalu v tele
  • podporujú stabilnú hladinu cukru v krvi

Ako ich zaradiť do jedálnička

Odporúčaná denná dávka je približne 25–30 gramov – teda malá hrsť. Najlepšie je konzumovať ich nesolené a nepražené, aby si zachovali maximum živín. Skvelo sa hodia do raňajkových kaší, šalátov, jogurtov, domáceho pesta či len tak ako zdravá desiata.

Ak ich budete jesť pravidelne, môžu sa stať dôležitou súčasťou vášho jedálnička, ktorá podporí zdravie bez preháňania a bez marketingových mýtov. Vlašské orechy sú skrátka jednoduché, dostupné a vedecky podložené zdravé jedlo.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať