Veľká noc je pre mnohých z nás časom plným sviatočných tradícií, pestrofarebnej výzdoby a príjemných rodinných stretnutí. Spája sa s ňou najmä zdobenie kraslíc, šibačka či oblievačka, ale aj pečenie a varenie špeciálnych pokrmov, ktoré už neodmysliteľne patria k tomuto obdobiu. Jedným z tradičných symbolov veľkonočných sviatkov je aj baranček – sladký koláčik, ktorý sa často objavuje na sviatočnom stole popri mazanci či iných koláčoch z kysnutého alebo treného cesta.
Prečo práve baranček?
Baranček má korene hlboko v histórii a je spájaný s kresťanskou tradíciou. V nej predstavuje Ježiša Krista – baránka, ktorý bol obetovaný pre záchranu ľudstva. Postupne sa však táto symbolika rozšírila aj medzi rodiny, ktoré nie sú striktne nábožensky založené. Baranček tak získal pevnú pozíciu ako súčasť veľkonočného menu, podobne ako kraslice, ktoré symbolizujú nový život.
Kedy sa baranček pečie
Podľa zvykov a tradícií sa baranček či iné veľkonočné pečivo (napríklad judáše alebo mazanec) pripravuje najčastejšie počas Bielej soboty. Je to deň, keď sa okrem pečenia často farbia aj vajíčka na výslužku alebo do veľkonočnej výzdoby. Niektorí zvyknú piecť barančeka pokojne už aj v stredu, aby dlho vydržal a stále chutil sviežo. Moderné recepty vedia zaručiť, že koláč zostane mäkký až do pondelka, keď sa zvyčajne koná šibačka.
Ako na vláčny baranček
Veľká noc by sa nemala spájať so suchým pečivom, ktoré sa rýchlo mrví a stráca chuť. Práve preto sa do mnohých receptov na barančeka pridáva tvaroh, ktorý cestu dodáva vláčnosť a dlhšie ho udrží čerstvé. Okrem toho sa bežne pridáva aj citrónová šťava či nastrúhaná citrónová kôra, ktorá zabezpečí príjemnú sviežosť a jemnú arómu. Ďalšou surovinou, ktorá sa osvedčila, je strúhaný kokos. Dokáže v koláči zadržiavať vlhkosť, takže výsledné cesto nie je rýchlo vyschnuté, ale zostáva pekne nadýchané.
Dôležitosť kvalitných surovín
Nech už máte recept odkiaľkoľvek, je dobré použiť naozaj kvalitné suroviny. Použiť čerstvé vajcia, dobré maslo alebo olej, kvalitnú múku či tvaroh vyššieho obsahu tuku. Je to jedna z kľúčových vecí, ktoré ovplyvnia výslednú chuť i štruktúru vášho veľkonočného barančeka.
Jednoduchý recept na barančeka s tvarohom
Ak ešte nemáte vlastný rodinný recept, ktorý by ste dedili z generácie na generáciu, pokojne siahnite po univerzálnom postupe. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí s pečením zatiaľ nemajú veľa skúseností.
Ingrediencie
- 250 g tučného tvarohu (môže byť hrudkovitý)
- 180 g oleja
- 250 g hladkej múky
- 220 g kryštálového cukru
- 50 g jemne strúhaného kokosu (a trošku na vysypanie formy)
- 1 kypriaci prášok do pečiva (zvyčajne 12 g)
- 1 citrón (kôra aj šťava)
- 2 g soli
- 4 vajcia (veľkosti M)
Postup prípravy:
- Spojte suché suroviny
V miske zmiešajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a jemne nastrúhanú kôru z umytého citróna. - Pridajte mokré suroviny
Do suchých prísad postupne zapracujte vajcia, olej, tvaroh a čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Zmes dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkého cesta. - Pripravte si formu
Formu na barančeka vymažte maslom (alebo iným tukom) – obzvlášť dôkladne v miestach, kde sa cesto môže ľahko zachytiť (ušká, papuľka a pod.). Následne formu vysypte strúhaným kokosom, ktorý pomôže pri vyklápaní a pridá cestu ďalší jemný chuťový rozmer. - Naplňte formu
Hotové cesto prelejte do formy a nechajte voľný priestor aspoň do dvoch tretín až troch štvrtín, keďže cesto počas pečenia zväčší objem. - Pečenie
Barančeka pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote okolo 160 °C približne 45 minút. Pre istotu môžete urobiť test špajľou – ak na nej po zapichnutí neostanú stopy surového cesta, koláč je hotový. - Chladenie a vyklopenie
Keď je cesto upečené, nechajte ho vo forme trochu vychladnúť. Až potom barančeka vyklopte – pri jemnom oddeľovaní si môžete pomôcť tenkým nožom, aby ste nepoškodili tvar.
Ako barančeka podávať
Upečeného barančeka je ideálne nechať celkom vychladnúť, pretože za tepla by sa mohol ľahko drobiť. Keď už je koláčik pevný, môžete ho ozdobiť práškovým cukrom, prípadne využiť cukrársku polevu. Dospelí ocenia kombináciu s kávou alebo čajom, deťom môžete ponúknuť barančeka aj s džemom či medom. Niekto ho dokonca servíruje s karamelizovaným ovocím alebo šľahačkou, záleží len na vašej fantázii.
Tipy a triky pre úspech
Nadýchanosť cesta
Ak chcete dosiahnuť mimoriadne nadýchaný výsledok, môžete pred zmiešaním suchých a mokrých surovín oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky pridáte do cesta spolu s tvarohom a olejom, bielky vyšľaháte do snehu a zľahka vmiešate nakoniec.Dochutenie
Namiesto citróna môžete použiť aj pomarančovú kôru alebo šťavu, prípadne pridať vanilkový extrakt. Ak obľubujete orechy, zamiešajte do cesta posekané mandle alebo vlašské orechy.Správne skladovanie
Aby baranček ostal čo najdlhšie vláčny, skladujte ho prikrytý v uzavretej nádobe alebo zabalený v utierke. Tvaroh v recepte pomôže udržať v koláčiku vlahu, takže cesto nevyschne tak rýchlo ako bežná piškóta.
Ďalšie veľkonočné inšpirácie
Okrem barančeka môžete experimentovať aj s inými veľkonočnými pochúťkami. Na Škaredú stredu sa často pečú judáše, ktoré sa jedia potreté medom hneď na Zelený štvrtok pred východom slnka. Tí, ktorí dodržiavajú tieto zvyky, veria, že im to prinesie dobré zdravie a pohodu na celý rok. Rovnako sa k Veľkej noci viaže aj mazanec – kysnuté pečivo, ktoré je podobné našim koláčom, no tradične sa podáva práve počas týchto sviatkov.
Zhrnutie
Veľkonočný baranček je jedným z hlavných symbolov jarných sviatkov. Svojou sladkou vôňou a jemnou chuťou dokáže spríjemniť sviatočné chvíle a priniesť do každej domácnosti nádych tradície a pohody. Najdôležitejšie je nebáť sa vyskúšať nové prísady či postupy – napríklad pridaním tvarohu, kokosu a citrónovej šťavy získate koláčik, ktorý nebude suchý, ale vydrží dlho vláčny. Nezabudnite tiež na kvalitné suroviny, poctivú prípravu formy a dôkladné prepečenie. Takto sa vám podarí vytvoriť chutného barančeka, ktorý bude skvelou ozdobou každého veľkonočného stola.
Nech už sa rozhodnete piecť podľa akéhokoľvek receptu, prajeme vám príjemné chvíle pri príprave a krásnu, radostnú Veľkú noc plnú dobrôt a rodinnej atmosféry.