Vaše vianočné pečivo nikdy nestvrdne: Jednoduchý trik s utierkou zaručí, že ostane mäkké a šťavnaté

vianočné pečivo
vianočné pečivo Foto: František Stacho

Pred sviatkami sa často stáva, že popri množstve povinností a príprav na Vianoce jednoducho nestihnete napiecť cukrovinky včas. Ak sú vaše obľúbené koláčiky alebo sušienky tvrdé a potrebujú čas na odležanie, môže to spôsobiť vrásky na čele. Netreba však zúfať! Existuje niekoľko overených spôsobov, ako ich zachrániť a zaistiť, že budú mäkké, šťavnaté a priam sa budú rozplývať na jazyku.

Zachránite ich vlhkosťou

Hlavným kľúčom k úspechu je vlhkosť, ktorá dokáže zázraky. Rozkrojte jablko na štvrtiny a vložte ho priamo do nádoby, kde skladujete vianočné pečivo. Jablko uvoľňuje vlhkosť postupne a preniká do sušienok či koláčikov. Tento trik funguje spoľahlivo, no je dôležité jabľko každé dva dni vymeniť za čerstvé, aby ste predišli plesni a nepríjemnému zápachu. Po približne štyroch až šiestich dňoch bude aj najtvrdšie pečivo opäť mäkké a chutné.

Ak potrebujete tento proces urýchliť, postavte krabicu  cukrovín na miesto v blízkosti radiátora alebo iného zdroja tepla. Teplo zvyšuje rýchlosť uvoľňovania vlhkosti, čo znamená, že cukrovinky zmäknú dvakrát tak rýchlo.

Vôňa jabĺk môže prirodzene preniknúť do pečiva, no tento efekt môžete využiť vo svoj prospech. Posypte jablka štipkou škorice, pridajte pár klinčekov alebo kvapku vanilkového extraktu. Tým dodáte pečivu autentickú vianočnú arómu a podčiarknete sviatočnú atmosféru vo vašej domácnosti.

Alternatívy pre tých, čo jablko nemajú po ruke

Ak nemáte jablko alebo sa obávate, že ovocná vôňa by sa vám nehodila, skúste použiť krajec kváskového chleba. Aj ten uvoľňuje určité množstvo vlhkosti, no na dosiahnutie rovnakého efektu ako pri jabľku to bude trvať dlhšie. Nezabudnite chlieb pravidelne kontrolovať a v prípade potreby ho vymeniť za čerstvý. Tvrdý alebo plesnivý krajec stratí schopnosť udržiavať vlhkosť.

Netradičným, ale účinným spôsobom sú aj zemiakové šupky. Umyté a dôkladne osušené šupky jednoducho vložte do nádoby s pečivom. Aj tu platí, že je nutné ich často meniť, aby sa zabránilo tvorbe plesní.

Čaro utierky – jednoduchý, no efektívny trik

Jedným z najrýchlejších a najjednoduchších riešení, ako vrátiť tvrdému pečivu vláčnosť, je trik s utierkou. Vezmite čistú bavlnenú alebo papierovú utierku, dôkladne ju navlhčite v studenej vode a niekoľkokrát preložte. Potom ju položte priamo na pečivo a zakryte alobalom. Následne krabicu pevne uzatvorte. Vlhkosť z utierky sa začne pomaly uvoľňovať a prenikne do cukroviniek, čím im dodá potrebnú šťavnatosť.

Najlepšie výsledky dosiahnete, ak pečivo uchovávate v plechových alebo vzduchotesných nádobách. Tieto materiály zabránia úniku vlhkosti a zabezpečia, že pečivo si udrží svoju vláčnosť dlhšiu dobu. Papierové krabice nie sú ideálne, pretože vlhkosť cez ne môže uniknúť.

Keď už nič nepomáha – ponorte ich do čaju alebo kávy

Ak napriek všetkým snahám pečivo zostáva tvrdé, neostáva nič iné, než si urobiť šálku horúcej kávy, čaju alebo kakaa. Cukrovinky si jednoducho namáčajte a vychutnávajte si ich s radosťou. Hoci nebudú mäkké na prvý pohľad, v kombinácii s teplým nápojom chutia výborne a potešia každého člena rodiny.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať