Väčšina ľudí robí túto chybu. Drahý cesnak im splesnivie alebo zhnedne. Stačí poznať správny spôsob skladovania a vydrží celé mesiace

sušenie cesnaku
sušenie cesnaku Foto: depositphotos.com

Cesnak patrí medzi najobľúbenejšie suroviny v kuchyni. Dodáva jedlám výraznú chuť, má množstvo zdravotných prínosov a v ľudovom liečiteľstve sa používa už stáročia. Napriek tomu sa mnohým stáva, že im doma po pár týždňoch začne cesnak mäknúť, hnednúť alebo plesnivieť. Hlavným vinníkom býva nesprávne skladovanie. Ak sa však dodrží niekoľko jednoduchých zásad, vydrží cesnak čerstvý a pevný aj niekoľko mesiacov.

Video: Zoznámte sa s cesnakom

Krátke video o cesnaku – jeho vlastnostiach a využití v kuchyni.

Cesnak – malý zázrak pre zdravie

Cesnak (Allium sativum) je nielen aromatická prísada, ale aj silný prírodný prostriedok na podporu zdravia. Obsahuje allicín – látku s antibakteriálnym, antivírusovým a antimykotickým účinkom. Okrem toho je bohatý na polyfenoly, flavonoidy a sírne zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred poškodením.

Výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia cesnaku môže:

  • prispieť k znižovaniu krvného tlaku
  • podporovať zdravie srdca a ciev
  • znižovať hladinu cholesterolu
  • a posilňovať imunitný systém

Je však dôležité dodať, že cesnak nenahrádza lieky – je to podporný doplnok zdravého životného štýlu, nie zázračný liek.

Najväčšia chyba: nesprávne skladovanie

Cesnak je citlivý na vlhkosť aj teplotné zmeny. Ak sa uloží do chladničky, začne rýchlo klíčiť a môže chytiť pleseň. Vysoké teploty mu zas uberajú arómu. Preto je najlepšie cesnak uchovávať v suchu, tme a pri teplote okolo 15 °C – ideálne v špajzi, pivnici alebo v prútenom košíku s dobrým prúdením vzduchu.

Sušenie – základ dlhšej trvanlivosti

Ak si prinesiete domáci cesnak z trhu alebo z vlastnej záhrady, prvým krokom by malo byť dôkladné presušenie.
Existujú dva spoľahlivé spôsoby:

  1. Zväzky: asi 10 až 15 hlavičiek cesnaku zviažte špagátom a zaveste na vzdušné, suché a tienisté miesto.
  2. Debničky: cesnak rozložte v jednej vrstve do bedničky a nechajte preschnúť. Je nutné, aby mal dostatok vzduchu z každej strany.

Takto vysušený cesnak sa môže skladovať celé mesiace bez toho, aby stratil chuť alebo tvrdosť.

Tradičný spôsob: cesnakový cop alebo veniec

Zapletanie cesnaku do copov je nielen praktické, ale aj dekoratívne.
Postup je jednoduchý:

  • rozdeľte cesnak na tri časti a splietajte ich ako klasický vrkoč
  • postupne pridávajte ďalšie hlavičky
  • hotový cop zaveste na suché a tmavé miesto bez vlhkosti

Menšie množstvo môžete zapliesť do venčekov – konce zviažte špagátom a vytvorte očko na zavesenie. Cesnak tak vydrží dlho a zároveň ozdobí kuchyňu prirodzeným rustikálnym štýlom.

Estetický trik: cesnak vo váze

Zaujímavým riešením je uložiť cesnak do vázy alebo džbánu – podobne ako kyticu.
Nechajte stonky dlhé asi 20 cm, odrežte korienky tesne pri hlavičke a uložte cesnak tak, aby bol v suchu a mimo priameho slnka. Takáto „cesnaková kytica“ vydrží prekvapivo dlho a pekne doplní kuchynský interiér.

Ako cesnak bezpečne zakonzervovať

Ak chcete mať cesnak pripravený na rýchle použitie, môžete si ho zakonzervovať v oleji alebo zamraziť – no pri oleji treba dodržať určité zásady bezpečnosti.

Cesnak v oleji (bez rizika botulizmu)

Cesnak v oleji sa môže pokaziť, ak sa skladuje pri izbovej teplote. Aby bol bezpečný, treba:

  • cesnak krátko spariť vo vriacej vode (asi 2 minúty)
  • osušiť, vložiť do sterilizovaného pohára
  • zaliať rastlinným olejom tak, aby bol celý ponorený
  • a uchovávať v chladničke maximálne 2–3 týždne

Kto chce dlhšiu trvanlivosť, môže pridať trochu soli alebo chilli papričku – obe pôsobia ako prirodzené konzervanty.

Drvený cesnak v oleji

Nasekaný alebo pretlačený cesnak sa dá takisto zaliať olivovým olejom. V chladničke vydrží 1–2 týždne. Používajte vždy čistú lyžičku, aby sa do pohára nedostali nečistoty.

Najjednoduchšie riešenie: mrazenie cesnaku

Ak nechcete nič komplikovať, mrazenie je najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob konzervácie.
Môžete zmraziť celé hlavičky, lúpané strúčiky alebo pretlačený cesnak.
Praktickým trikom je naliať pretlačený cesnak do formičiek na ľad, zaliať ho trochou olivového oleja a zmraziť. Po stuhnutí kocky presuňte do vrecka – pri varení stačí pridať jednu priamo do panvice. Chuť zostane výrazná a čerstvá.

Cesnak je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne, no zaslúži si správnu starostlivosť. Ak ho sušíte, chránite pred vlhkosťou a skladujete v tmavom a vzdušnom prostredí, vydrží bez problémov až do ďalšej úrody.
Vyhnite sa chladničke a rizikovému skladovaniu v oleji mimo chladu. Takto si uchováte nielen chuť, ale aj všetky cenné látky, ktoré robia z cesnaku jednu z najzdravších surovín sveta.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať