Týchto 6 potravín nikdy nejedzte, ohrozujú vaše zdravie aj pred dátumom spotreby

konzerva
konzerva Foto: www.shutterstock.com

Ceny potravín stúpajú zo dňa na deň a je prirodzené, že sa snažíme využiť všetko, čo si z obchodu prinesieme. Nikto nechce vyhodiť jedlo, za ktoré zaplatil nemalé peniaze. Na druhej strane je však potrebné myslieť na vlastné zdravie. Niektoré potraviny totiž môžu byť nebezpečné už pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti.

Ktoré jedlá patria bez milosti do koša, aj keď vám bude ľúto ich vyhodiť?

Pleseň nikdy neospravedlníte

Možno sa vám už stalo, že ste na chlebe alebo inom pečive objavili malý fliačik plesne. Kedysi bolo bežné, že sa poškodená časť jednoducho odkrojila a zvyšok sa ešte zjedol. Dnes už vieme, že to je veľká chyba. Viditeľná pleseň je iba vrchol ľadovca – jej neviditeľné vlákna už prenikli hlboko do celého bochníka či rožka.

Aj keď pleseň ešte nevidíte, spozornieť by vás mala zvláštna horkastá chuť či zatuchnutý pach. Takéto pečivo okamžite vyhoďte a v žiadnom prípade ho neservírujte ani členom rodiny. Pamätajte, že mykotoxíny z plesní môžu vážne poškodiť pečeň a tráviaci trakt.

Ryby a dátum spotreby – tu sa nehazarduje

Niektoré potraviny je možné skonzumovať aj krátko po dátume spotreby, no ryby medzi ne určite nepatria. Čerstvé či balené, ak sú „po záruke“, predstavujú obrovské riziko. Môžu totiž obsahovať listerie – baktérie, ktoré sú obzvlášť nebezpečné pre deti, seniorov či ľudí s oslabenou imunitou.

Preto si vždy pozorne skontrolujte dátum spotreby na obale a nikdy neriskujte. Pri rybách platí zásada: ak máte čo i len malé podozrenie, radšej ich nejedzte.

Pozor na konzervy – nie sú nesmrteľné

Mnohí majú doma zásoby konzerv, ktoré odložili s pocitom, že vydržia navždy. Pravda je však iná. Ak je konzerva prešlá alebo poškodená, okamžite patrí do odpadu.

Varovné signály sú: vydutý či naopak preliačený obal, hrdzavé miesta alebo zvláštne fľaky. Takáto konzerva môže obsahovať botulotoxín – jednu z najnebezpečnejších baktérií vôbec. Nebezpečenstvo je natoľko vážne, že ani nezáleží na tom, čo uvádza výrobca. Viditeľne poškodenú konzervu vyhoďte hneď, aj keby mala byť ešte „v záruke“.

Džem s ostrovčekmi plesne? Už ho nezachránite

Domáce či kupované džemy dokážu vydržať celé mesiace, no ak sa na povrchu alebo pod viečkom objaví pleseň, koniec. Nestačí odstrániť len postihnutú časť – spóry plesní sú už rozšírené v celom obsahu pohára.

Aj keď vás bude mrzieť, že sa lúčite s obľúbenou dobrotou, riskovať zdravie kvôli lyžičke džemu sa jednoducho neoplatí.

Mleté mäso – citlivé a rýchlo kazivé

Mleté mäso patrí medzi najrizikovejšie potraviny. Stačí, aby malo nezvyčajnú vôňu alebo zvláštny nádych, a už nie je vhodné na konzumáciu. Umývanie mletého mäsa, ktoré niektorí ľudia skúšajú, nepomôže – baktérie zostanú a riziko otravy jedlom je stále vysoké.

Treba si tiež uvedomiť, že v počiatočnej fáze kazenia nemusí byť cítiť žiadny zápach. Preto mäso vždy dôkladne tepelne spracujte – len tak sa zbavíte nebezpečných baktérií.

Mliečne výrobky – ak sa mení konzistencia, je zle

Jogurty, syry či smotana sú potraviny, ktoré treba sledovať veľmi pozorne. Ak majú pochybnú konzistenciu, zmenenú farbu alebo nafúknutý obal, okamžite ich vyhoďte. Rovnako nejedzte výrobky, ktorým uplynula doba spotreby.

Mliečne výrobky patria medzi potraviny, kde sa baktérie množia veľmi rýchlo a následky môžu byť vážne – od silných žalúdočných ťažkostí až po otravu.

Ako sa vyhnúť plytvaniu aj zdravotným rizikám?

Aby ste predišli nepríjemným stratám, skúste nakupovať menšie množstvá a častejšie. Tak budete mať väčšiu istotu, že všetko spotrebujete načas a nič sa vám doma nepokazí.

Nezabúdajte – zdravie vašej rodiny je vždy dôležitejšie než pár ušetrených eur. Niekedy je lepšie vyhodiť jednu potravinu, než riskovať hospitalizáciu.

Záver: Nie všetko, čo má ešte platný dátum, je automaticky bezpečné. Pleseň, nafúknuté konzervy, podozrivé mäso či ryby sú jasným signálom, že patrí do koša. Opatrnosť a zdravý rozum sú v tomto prípade tou najlepšou investíciou.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať