Túto zeleninu jedli naši starí rodičia každý deň a dobre vedeli prečo. Dokáže zachrániť vaše srdce aj cievy

zeler
zeler Foto: depositphotos.com

Naši starí rodičia veľmi dobre vedeli, prečo na túto nenápadnú zeleninu nedajú dopustiť. Bola bežnou súčasťou polievok, omáčok a rôznych príloh. Nebola síce exotická ani privezená zo zahraničia, no mala svoje pevné miesto v kuchyniach a domácich receptoch po celom Slovensku. Dokážete uhádnuť, o ktorú zeleninu ide? Reč je o obyčajnom, ale mimoriadne zdravom zeleri!

Pamätáte si ešte na poctivý slepačí vývar, ktorý voňal po zelenine z babičkinej záhrady? Okrem mrkvy a petržlenu nikdy nechýbal práve koreňový zeler. Táto na pohľad jednoduchá zelenina dodávala jedlám špecifickú arómu a chuť, ktorú nenahradí žiadna moderná náhrada ani dovážaná superpotravina.

Zabudnutý poklad z našich záhrad

Dnes sa zeler často prehliada a na jeho miesto v jedálničkoch nastúpilo populárne avokádo alebo batáty. Pritom zeler je pravým domácim pokladom. Rastie v našich záhradách, je dostupný v supermarketoch aj na miestnych trhoch a jeho cena je viac než priaznivá.

Naši predkovia pritom veľmi dobre vedeli, že jeho prínos pre zdravie je ďaleko väčší, než len zlepšenie chuti pokrmov. Zeler sa používal pri zápaloch, tráviacich ťažkostiach, a predovšetkým sa vedelo, že prospieva srdcu a krvnému obehu.

Čo na zeler hovoria vedci?

Dnešná moderná veda potvrdzuje to, čo naši starí rodičia vnímali intuitívne. Zeler obsahuje silné antioxidanty, predovšetkým flavonoidy, ktoré preukázateľne znižujú krvný tlak. Jeho pravidelná konzumácia dokáže výrazne zlepšiť pružnosť cievnych stien, čo je kľúčové pri prevencii ochorení srdca a ciev.

Navyše má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha organizmu efektívne sa zbavovať prebytočnej soli. Menej soli znamená nižšiu záťaž pre srdce a cievy, a tým aj menšie riziko vysokého tlaku či dokonca infarktu. Keď vás trápi zvýšený tlak alebo únava zo zadržiavania tekutín, zeler by rozhodne nemal chýbať vo vašom jedálničku. Okrem toho obsahuje množstvo vody, minimum kalórií, takže podporí aj zdravé chudnutie.

Staré recepty, ktoré chutia aj liečia

Naši starí rodičia vedeli, že najviac liečivých látok získajú, keď jedia zeler surový. Pamätáte si ešte šalát zo strúhaného zeleru s nastrúhaným jabĺčkom, pokvapkaný čerstvou citrónovou šťavou a dochutený domácou majonézou? Tento jednoduchý šalát bol nielen lahodný, ale dokázal aj skvele posilniť imunitu.

Obľúbené boli tiež klasické zelerové rezne, ktoré chutili výborne vyprážané, pečené, či dokonca len jemne dusené na masle. Staré kuchárske knihy obsahujú množstvo receptov na polievky s koreňovým zelerom, chutné zelerové pyré, pečený zeler so syrom alebo slané koláče, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve táto zelenina.

Ak máte problém so zubami alebo prehltnutím tvrdšej zeleniny, ani vtedy sa zeleru nemusíte vzdať. Jednoducho ho nastrúhajte, rozmixujte alebo ho povarte, kým nezmäkne – vždy si uchová množstvo zdraviu prospešných látok.

Pomáha aj pri detoxe a bolestiach kĺbov

Zeler však neslúži len ako ochranca srdca a ciev. Jeho účinky sa prejavujú aj pri celkovej detoxikácii organizmu. Vďaka močopudnému účinku dokáže efektívne odstrániť prebytočnú vodu z tela. Ak vás trápi pocit ťažkých nôh, opuchy kotníkov alebo nadúvanie, pridanie zeleru do stravy vám určite prinesie úľavu.

Obsahuje tiež éterické oleje, ktoré sú zodpovedné za jeho typickú chuť a arómu. Tieto látky majú silný protizápalový účinok, zmierňujú bolesti kĺbov a pomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť tela. V minulosti sa preto zeler odporúčal pri problémoch s reumou, artritídou či dokonca pri dne.

Nenáročný a dlho vydrží

Výhodou zeleru je aj jeho skladnosť. Ak ho kúpite čerstvý, vydrží vám v chladničke celé týždne. Môžete ho tiež nakrájať a zamraziť alebo usušiť ako korenie na dochutenie polievok a omáčok.

Pestovať zeler môžete dokonca aj na vlastnej záhradke. Aj keď rastie pomaly, je nenáročný a zvládne ho vypestovať naozaj každý. Navyše, čerstvo zozbieraný koreňový zeler je vždy chutnejší a voňavejší než ten z obchodu.

Nezabúdajme na to, čo vedeli už naši starí rodičia – že zdravie často spočíva v jednoduchosti a dostupnosti. Zeler je toho skvelým príkladom. Dajte mu šancu v kuchyni a vaše telo sa vám určite odvďačí.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať