Toto ovocie je ideálne aj pre diabetikov. Má nízky glykemický index a minimum cukru. Sezóna sa práve začína

maliny

Maliny pozná každý najmä vďaka ich typickej, neodolateľne sladkej vôni a výraznej červenoružovej farbe. Toto obľúbené ovocie je práve teraz v sezóne a najlepšie chutí čerstvo odtrhnuté priamo zo záhrady či z lesa. Výbornou správou je, že maliny si môžu bez obáv dopriať dokonca aj ľudia trpiaci cukrovkou, pretože obsahujú veľmi málo cukru a ich glykemický index patrí medzi tie najnižšie zo všetkého ovocia.

Maliny dozrievajú práve teraz – v záhrade aj v lese

Maliny rastú na dlhých, často popínavých šľahúňoch, ktoré sa rady ovíjajú okolo plotov a záhradných pergol. Nájdete ich však aj vo voľnej prírode, najmä v lesných oblastiach s dostatkom polotieňa, ktorý im mimoriadne prospieva. V súčasnosti je bežné pestovať aj vyšľachtené odrody malín, ktoré majú podstatne menej tŕňov ako tie divoké. Pri ich zbere na záhrade však buďte opatrní, pretože aj šľachtené odrody môžu sem-tam prekvapiť ostrými tŕňmi.

Vitamínový poklad vhodný aj pre diabetikov

Jediným negatívom malín, na ktoré treba myslieť, sú práve zmienené tŕne – pre alergikov môžu spôsobiť jemné podráždenie kože. Okrem tejto drobnosti však maliny prinášajú telu obrovské benefity. Z nutričného hľadiska sú doslova vitamínovou bombou.

Obsahujú až šesťkrát viac vitamínu C v porovnaní s jablkami, vďaka čomu výrazne posilňujú imunitný systém. Zároveň sú bohaté na vitamín K, kyselinu listovú a draslík, čo pozitívne ovplyvňuje zdravie srdca, ciev aj krvotvorby.

Veľkým plusom malín je aj vysoký obsah vlákniny, ktorého je dokonca trikrát viac ako v jahodách. Vláknina pomáha regulovať trávenie, znižuje pocit hladu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Preto sú maliny ideálnou voľbou nielen pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, ale aj pre ľudí, ktorí majú cukrovku.

Prečo sú maliny vhodné pre diabetikov?

Hlavným dôvodom, prečo sú maliny odporúčané diabetikom, je ich nízky obsah cukrov, ktorý predstavuje iba približne 5 gramov cukru na 100 gramov čerstvých malín. Pre porovnanie, iné sladké ovocie ako hrozno alebo banány obsahuje cukru výrazne viac.

Rovnako dôležitý je aj nízky glykemický index (GI), ktorý hovorí o tom, ako rýchlo sa cukor z potravín vstrebáva do krvi. Glykemický index malín je iba okolo hodnoty 25, čo je skutočne výnimočne nízke číslo. Pre predstavu, melón má glykemický index až 70, takže pri diabete je rozhodne lepšie siahnuť po malinách.

Koľko malín môže diabetik denne zjesť?

Pre diabetikov je dobrou správou, že si môžu maliny užívať relatívne bez obáv. Denne pokojne skonzumujte 100 až 150 gramov čerstvých malín. Ak máte cukrovku dobre kompenzovanú a pravidelne kontrolujete hladinu cukru v krvi, nebude problém ani o niečo väčšia porcia, približne okolo 200 gramov za deň. Vďaka tomu, že sú maliny ľahké, 200 gramov predstavuje naozaj štedrú porciu tohto chutného ovocia, čo je pri ich práve začínajúcej sezóne výborná správa.

Ako ešte viac znížiť vplyv malín na hladinu cukru v krvi?

Existuje jednoduchý a chutný trik, ktorý ocenia nielen diabetici. Maliny skúste skombinovať napríklad s jogurtom, kyslou smotanou alebo nízkotučným tvarohom. Takáto kombinácia zaručí ešte nižší glykemický vplyv, pretože bielkoviny a tuky obsiahnuté v mliečnych produktoch spomaľujú vstrebávanie cukrov do krvi.

Okrem toho vás táto kombinácia zasýti na dlhšiu dobu a poskytne ďalšie cenné živiny potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Maliny a ich silné antioxidačné účinky

Posledné roky sa veľa hovorí o antioxidantoch a ich schopnosti chrániť naše bunky pred voľnými radikálmi a starnutím. Aj tu maliny patria medzi skutočných šampiónov. Obsahujú cenné antokyány, kyselinu ellagovú, taníny a flavonoidy. Tieto látky majú silné protizápalové a ochranné účinky, podporujú zdravie cievneho systému a pôsobia preventívne proti mnohým chronickým ochoreniam.

Vďaka tomuto bohatému zloženiu sú maliny nielen chutným, ale aj zdraviu veľmi prospešným ovocím, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti – a už vôbec nie v jedálničku diabetikov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať