Toto obľúbené dochucovadlo, ktoré používate v domácnosti bežne, môže spôsobiť rakovinu žalúdka. Tu je zdravšia alternatíva

bujón
bujón Foto: František Stacho

Bujónové kocky sú obľúbené pre svoju schopnosť rýchlo dochutiť polievky a omáčky, no ich pravidelná konzumácia môže predstavovať zdravotné riziko. Obsahujú totiž látky, ktoré pri častom používaní môžu viesť k vzniku závažných ochorení, vrátane rakoviny žalúdka.

Tieto kocky sú v podstate zmesou dehydrovaných ingrediencií – mäsa, zeleniny, glutamanu sodného, soli a rôznych dochucovadiel. Trend používania bujónov sa začal začiatkom 20. storočia, keď Julius Maggi, švajčiarsky inovátor, predstavil svetu prvé bujónové kocky.

Prečo by ste mali prestať používať bujónové kocky?

Hlavným problémom týchto kociek je ich extrémne vysoký obsah soli, ktorý môže tvoriť viac ako polovicu celkovej hmotnosti. Nadmerné množstvo soli v strave je priamo spojené s rizikom rakoviny žalúdka. Soľ obsahuje približne 40 % sodíka, a ten môže spôsobovať zadržiavanie vody v tele a zvyšovať krvný tlak. Tieto účinky sú nebezpečné hlavne pre osoby s citlivosťou na soľ alebo pre ľudí s vysokým tlakom.

Súčasne je soľ spájaná s ďalšími zdravotnými problémami, ako sú zhoršovanie astmy, osteoporóza, problémy s obličkami, alebo dokonca prispievanie k obezite. Z tohto dôvodu sú bujónové kocky nevhodné pre ľudí, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami alebo majú problémy s obehovým systémom.

Okrem toho bujónové kocky často obsahujú ďalšie prísady ako ribonukleotidy sodné (E635), škrob, kvasnicový extrakt a nasýtené tuky, ktoré neprinášajú žiadne zdravotné výhody. Odborníci na výživu preto stále častejšie odporúčajú vyhýbať sa týmto priemyselne vyrábaným produktom.

Čo sa týka obsahu živín, bujónové kocky sú na tom veľmi zle – nedodávajú telu takmer žiadne vitamíny či minerály. Častým problémom je aj glutaman sodný, ktorý sa používa na zvýraznenie chuti. Hoci je považovaný za bezpečný pre ľudskú spotrebu, niektorí ľudia po jeho konzumácii hlásia vedľajšie účinky ako závraty, slabosť alebo problémy s dýchaním.

Zdravšia alternatíva. Domáci vývar

Ak chcete dbať na svoje zdravie, najlepšou alternatívou je pripraviť si vlastný vývar. Domáci vývar z kostí, ktorý obsahuje aj kolagén, dodá vašim jedlám nielen výraznú chuť, ale aj množstvo prospešných živín. Zeleninový vývar je jednoduchšou alternatívou pre tých, ktorí preferujú rastlinné zložky.

Príprava vývaru si síce vyžaduje trochu viac času, no výsledok stojí za to. Vývar môžete pripraviť vo väčších množstvách, zredukovať ho na silnejší koncentrát a zamraziť na neskoršie použitie. Takto si zaistíte, že vždy budete mať poruke zdravú a chutnú alternatívu bez pridaných chemikálií a nadbytočnej soli.

Vďaka domácemu vývaru si zabezpečíte nielen lepšiu chuť jedál, ale aj prospešné látky, ktoré podporia zdravie celej rodiny.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať