Toto korenie si vypestujete aj na Slovensku. Je vzácne ako zlato, napriek tomu o ňom skoro nikto nevie

sečuánske korenie
sečuánske korenie Foto: www.shutterstock.com

Slováci milujú pestovanie byliniek – či už v črepníkoch na okenných parapetoch, balkónoch, alebo priamo v záhradných záhonoch. Bazalka, mäta či rozmarín sú klasikou našich domácností. Len málokto však vie, že aj na našom území sa dá s úspechom vypestovať mimoriadne vzácna a cenná exotická korenina – sečuánske korenie. Napriek jeho vysokej trhovej hodnote, porovnateľnej dokonca so zlatom, je pestovanie tohto korenia u nás stále takmer neznáme. A to je veľká škoda.

V čom je sečuánske korenie také unikátne?

Sečuánske korenie pochádza pôvodne zo vzdialenej čínskej provincie S’-čuan, podľa ktorej získalo aj svoj názov. Nejde však o klasické korenie, ako ho poznáme z našich kuchýň – čierne, biele či zelené korenie je plodom celkom iných rastlín. Sečuánske korenie je špecifické nielen svojou výraznou chuťou, ale aj zvláštnym spôsobom, akým ovplyvňuje naše chuťové poháriky.

Na rozdiel od klasického korenia nepáli ani neštípe. Skôr vyvoláva zaujímavé mravčenie a jemné brnenie v ústach. Práve táto vlastnosť ho robí populárnym nielen v ázijskej gastronómii, kde sa tradične pridáva do jedál z mäsa, ryže či zeleniny, ale dokonca aj do zelených čajov, ktorým dodáva jemnú pikantnosť. Ak radi experimentujete v kuchyni, práve táto rastlina vám otvorí nové gastronomické možnosti.

Ako sa dá pestovať sečuánske korenie u nás doma?

Pestovanie sečuánskeho korenia nie je vôbec také náročné, ako by sa mohlo zdať. V našich klimatických podmienkach síce vo voľnej prírode bežne nerastie, no je možné si túto exotickú rastlinu zaobstarať a pestovať ako bonsaj alebo malý stromček priamo v interiéri.

Ide o rastlinu Zanthoxylum piperitum, známu aj ako žltodrev korenistý. Vo svojej pôvodnej domovine – Číne, Japonsku či Južnej Kórei – dorastá tento strom do výšky troch metrov. U nás je však možné rastlinu veľmi efektívne pestovať v menšom, bonsajovom prevedení, čím sa hodí do bytov, na terasy či balkóny.

Čo potrebujete pre úspešné pestovanie?

Správna poloha je základ

Pre optimálny rast je nevyhnodné zabezpečiť dostatok svetla. Rastlina miluje priame slnečné lúče, ktoré podporujú správny vývoj plodov a aromatických látok. Ideálne je ju preto umiestniť na južne alebo juhozápadne orientované okno. Ak nemáte možnosť priameho slnka, dokáže zvládnuť aj polotieň, ale s menšou úrodou.

Zavlažovanie s rozumom

Kľúčová je správna zálievka – sečuánske korenie neznáša premokrenie pôdy, no zároveň vyžaduje pravidelnú vlhkosť. Substrát by mal byť stále mierne vlhký, nikdy však nie úplne mokrý. Listy môžete pravidelne osviežovať rozprašovačom, čím rastline zabezpečíte optimálnu vlhkosť podobnú jej prirodzenému prostrediu.

Nevyhnutná výživa a údržba

Aby ste mali zdravú rastlinu s dostatočnou úrodou, dvakrát mesačne v období jari a leta prihnojujte fosforečnými alebo komplexnými hnojivami. Na jar je veľmi vhodné vykonať rez, počas ktorého odstránite poškodené či uschnuté vetvičky, čím rastlina získa priestor pre nové výhonky. Po odkvitnutí, teda koncom leta či začiatkom jesene, môžete stromček mierne zrezať a tvarovať.

Ako dosiahnuť bohatú úrodu doma?

Ručné opelenie

V domácom prostredí chýbajú prirodzení opeľovači ako včely. Preto budete musieť kvety ručne opeliť – ideálne malým, jemným štetcom, ktorým prenesiete peľ z jedného kvetu na druhý. Môže to znieť pracne, no úsilie sa vám oplatí. Vďaka tomu sa totiž dočkáte množstva atraktívnych červených plodov.

Zber a využitie plodov

Plody sečuánskeho korenia dozrievajú na jeseň. Na kulinárske účely sa využívajú iba ich aromatické vonkajšie šupky, ktoré sa dôkladne usušia a následne drvia alebo melú. Semienka sú naopak horké, nekonzumovateľné, ale dobre poslúžia na ďalšie rozmnožovanie rastlín.

Ak chcete pestovať zo semienok nové rastliny, je nutné semienka nechať prejsť tzv. studenou stratifikáciou. Dajte ich na približne dva mesiace do chladničky, kde nízke teploty simulujú zimné obdobie a podporujú úspešné klíčenie.

Exotická chuť v kuchyni

Sečuánske korenie výborne obohatí najmä mäsové jedlá, grilované špeciality, marinády či omáčky. Môžete ho však vyskúšať aj v šalátoch, polievkach alebo dokonca pri dochucovaní sladších pokrmov a dezertov. Jeho chuť je jemne korenistá, delikátne exotická a dodáva jedlám zvláštnu, no mimoriadne príjemnú pikantnosť bez pálivej agresivity.

Prečo je sečuánske korenie také drahé?

Hodnota tohto korenia na trhu rastie predovšetkým kvôli náročnému ručnému zberu – strom je vybavený ostrými tŕňmi, čo celý proces komplikuje a spomaľuje. Navyše, keďže sa využívajú len šupky bobúľ a nie celé plody, výťažnosť zo zberu je relatívne nízka, čo sa odráža aj na cene.

Vypestovať si doma toto vzácne korenie znamená nielen výrazne ušetriť, ale tiež získať prístup k jedinečnej ingrediencii, ktorá obohatí vaše gastronomické zážitky a stane sa zaujímavou témou rozhovorov s vašimi hosťami či priateľmi.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať