Toto je najzdravšia zelenina na svete. Dokáže predĺžiť život a výborne chutí. Mnohí Slováci ňou často pohŕdajú

špenát
špenát Foto: www.shutterstock.com

Ako už iste viete, udržiavanie zdravého organizmu si vyžaduje kombináciu aktívneho životného štýlu a vyváženej stravy. Dôležitou súčasťou takéhoto jedálnička je práve zelenina. Existuje však jeden konkrétny druh, ktorý odborníci dokonca označujú za najzdravšiu zeleninu na svete a ktorý by v jedálničku určite nemal chýbať. Čo je to za druh a aké benefity ponúka?

Zdravé telo a vyvážená strava

Úplným základom zdravého tela je rozumný jedálny lístok a pravidelný pohyb. Všetci odborníci na zdravý životný štýl sa zhodujú, že ak chcete podporiť svoju kondíciu a predchádzať ochoreniam, mali by ste sa venovať športu aspoň trikrát do týždňa, minimálne 45 minút.
Bez vyváženého jedálnička však ani poctivý tréning neprinesie tie najlepšie výsledky. Strava totiž podľa mnohých výživových poradcov predstavuje až 80 % úspechu – či už sa usilujete o lepšie zdravie, alebo o redukciu hmotnosti.

Na čo nezabúdať pri zostavovaní jedálnička

  1. Makroživiny – Racionálne zostavený jedálny lístok musí pokrývať potrebu bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov.
  2. Bielkoviny – Vyberajte si chudé, netučné zdroje bielkovín, ktoré zaťažia trávenie menej než ťažké a mastné jedlá.
  3. Sacharidy – Dôležité sú najmä tie komplexné, napríklad celozrnné výrobky, ktoré udržujú hladinu cukru v krvi stabilnejšiu než jednoduché sacharidy.
  4. Zdravé tuky – Nevyhýbajte sa úplne tukom, uprednostnite však nenasýtené mastné kyseliny (oriešky, avokádo, olivový olej).
  5. Ovocie a zelenina – Pri ovocí si dávajte pozor na vysoký obsah cukru. Je síce skvelým zdrojom vitamínov, ale všetkého veľa škodí. Naopak, zeleninu môžeme bez obáv zaradiť ku každému slanému jedlu, aby sme telu dodali dostatok mikronutrientov.

Najzdravšia zelenina na svete?

Zelenina je plná vitamínov a minerálov a odporúča sa zjesť aspoň 400 g denne. Môžete ju konzumovať v surovom stave, dusiť na pare, piecť, grilovať či pridať do polievok a omáčok. Existuje však jeden konkrétny druh, o ktorom sa hovorí, že je najzdravší na svete. Navyše sa traduje, že jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k dlhšiemu životu. Ak ste sa domnievali, že ide o špenát, trafili ste do čierneho!

Odborné názory na prínosy špenátu (zdroj: YouTube) opakovane upozorňujú na to, že špenát je nielen chutný, ale aj nabitý významnými látkami pre naše telo.

Prečo je špenát taký výnimočný

  • Bohatý zdroj antioxidantov: Tie pomáhajú chrániť organizmus pred chronickými ochoreniami.
  • Vitamínová bomba: Obsahuje kyselinu listovú a tiež vitamíny A, K a C.
  • Univerzálnosť: Môžete si vybrať klasický špenát alebo baby špenát – oba majú prakticky rovnaký pozitívny vplyv na telo.
  • Jednoduchá príprava: Dá sa pridať do šalátov, podusiť na masle, zapiecť so syrom či použiť ako základ chutného smoothie.

Napriek týmto výhodám je špenát pre niektorých ľudí stále neobľúbený – v Česku či na Slovensku naň veľa ľudí naďalej pozerá s nedôverou a myslia si, že je bez chuti alebo „divný“ od detstva. V skutočnosti však môže byť skvelou ingredienciou v mnohých receptoch a jeho zdravotné prínosy sú naozaj pozoruhodné.

„Delikátna zelenina“, ktorá obsahuje viac bielkovín než vajcia?

Ďalšia zaujímavá informácia, ktorá sa niekedy objavuje v diskusiách o zelenine, vraví o druhu, čo dokáže mať až trikrát viac bielkovín, než vajcia. Niektoré zdroje uvádzajú, že aj špenát môže pri správnom spracovaní a zaradení do jedálnička konkurovať bielkovinovým potravinám. Podľa starších výskumov je ale dôležité rozlišovať, koľko z týchto bielkovín je ľudské telo schopné reálne využiť.

Každopádne, práve špenát býva nazývaný aj „delikátnou zeleninou“. Hoci niektoré recepty môžu na prvý pohľad vyzerať nevábne, skutočnosť je taká, že ak ho pripravíte s trochou fantázie, dokážete ho premeniť na lahôdku. Napríklad špenátové smoothie s banánom a jogurtom môže byť vynikajúcim osviežením na raňajky alebo desiatu.

Upozornenie od lekárov: Riziká iných druhov zeleniny?

V pôvodnom texte sa spomína aj varovanie lekárov, že určitá zelenina môže zvyšovať riziko rakoviny či Alzheimera a že priemerný Slovák jej skonzumuje 70 kg ročne. Tieto informácie môžu súvisieť aj s inými druhmi zeleniny či potravín, ktoré sa pri nadmernej konzumácii spájajú s rôznymi zdravotnými rizikami. Napríklad dlhodobé údenie a konzervovanie môže zvýšiť karcinogénne účinky potravín, ale neplatí to plošne pre všetku zeleninu.

Treba si vždy dávať pozor na to, ako danú plodinu upravujeme, odkiaľ pochádza a či nie je priemyselne spracovaná. Špenát sám osebe však patrí k tým druhom, ktoré sú z hľadiska rizika pomerne bezpečné. Ak dodržiavate bežné hygienické zásady a rozmanitú stravu, netreba sa ho báť, práve naopak!

Špenát stojí za ochutnanie a môže prospieť dlhšiemu životu

Na záver stojí za to pripomenúť, že špenát ponúka široké využitie v kuchyni a množstvo vitamínov pre naše telo. Môžeme ho jesť pravidelne a stále nachádzať nové spôsoby, ako ho zakomponovať do jedálnička.

Špenát sa hodí:

  • Do šalátov (listy baby špenátu sú jemné a lahodné),
  • Do smoothie (v kombinácii s ovocím získate navyše sladkú chuť),
  • Ako príloha (podusiť na masle s trochou cesnaku, soli a čierneho korenia),
  • Do zapekaných jedál (výborne chutí s cestovinami, syrom a bešamelovou omáčkou).

Ak ste sa mu doteraz vyhýbali, skúste mu dať druhú šancu. Jeho zdravotné benefity sú obrovské a chuť, keď sa vhodne pripraví, môže byť naozaj výnimočná. Navyše, ak je pravda, že pravidelnou konzumáciou tejto listovej zeleniny môžete svojmu telu prospieť natoľko, že si predĺžite život, určite stojí za to zaradiť ho medzi pravidelne konzumované potraviny.

Či už ste fanúšikmi špenátu alebo ste mu doteraz príliš neholdovali, zvážte jeho zaradenie do vášho jedálnička. Možno práve vďaka nemu objavíte nové chute, zvýšite príjem dôležitých živín a dodáte svojmu organizmu to, čo potrebuje na cestu k dlhšiemu a kvalitnejšiemu životu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať